Při toulání kolem jednoho rybníku
se mi naskytla výjimečná příležitost, která je jednou z mála spatřit v naší
přírodě Jeřába popelavého. Postavou se jeřáb podobá čápovi, není s ním ale
příbuzný a hodně se od něho liší i způsobem života. Jak napovídá druhové jméno
"popelavý", jeho základní zbarvení je šedé. Na hlavě má krásně
červenou skvrnu, jinak jsou hlava a krk černé s výrazným bílým pruhem. Kromě
červené "čepičky" má jeřáb ještě jednu okrasu, a sice obloukovitě
prodloužené černé loketní letky, které splývají po stranách krátkého ocasu.
Kriticky ohrožený a zákonem zvláště chráněný druh. Jeřáb, jakkoli je velký a má
nápadný hlas, žije skrytě a je velmi opatrný a plachý. Ani pořízení této
fotografie nebylo jednoduché a stalo se tak spíše dílem náhody. Proto její
zaostření není tak kvalitní, i když poznat se dá, co vystihuje. Dosahuje
hmotnosti až 6 kilogramů, stojící měří až 140 cm a jeho rozpětí křídel se blíží
dvěma a půl metru. Svatební tanec jeřábů je rozmanitý, plný složitých variací a
pohybů. V zápalu tanečního reje se oba ptáci elegantně klanějí, stáčejí krky
vzad a vzhůru, vyskakují do výše, mávají křídly a ozývají se charakteristickým
hlasitým troubením. Někdy dokonce symbolicky vyhazují do vzduchu trsy travin či
větévky. Jeřábi jsou bezkonkurenčně tanečními mistry ptačího světa. Vášnivě
tančí i mimo dobu toku, jednoduše vždy, když jsou vzrušeni. Tanec na ně působí
nakažlivým způsobem - několik ptáků začne tančit, vzápětí se přidá celé hejno.
Jeřábi vytvářejí stálé páry často na celý život, i přesto se rok co rok samečci
opětovně dvoří své samičce, jako by si tímto projevem ještě více upevňovali
vzájemné pouto. Pocit bezpečí nalézají jeřábi v nitru nepřístupných mokřadů,
kde si nejčastěji ve skrytu vysokého rákosí na malých ostrůvcích suché půdy
budují svá hnízda, dosahující i 1 m v průměru. Do svých ptačích kolébek
obklopených vodou a chráněných před všemi dotěrnými zvědavci kladou nejčastěji
2 vajíčka. Vlhké louky či pole poblíž jsou výhodou - jeřábi na ně vycházejí za
potravou. Jsou zde sice zdaleka vidět, nikomu však nedovolí, aby se k nim
přiblížil. Při svých migračních tazích přelétávají jeřábi moře, pouště i vysoká
pohoří a překonávají obrovské vzdálenosti. Tyto cesty jsou nebezpečné a
vyčerpávající. Táhnou i v tisícihlavých hejnech, vždy dokonale seřazeni v
typických klínových formacích. Letící jeřábi jsou slyšitelní na kilometry
daleko. Hlasitě troubí, což jim pomáhá udržovat se pohromadě. V ČR bohužel
nemůžeme být svědky této úchvatné podívané, neboť prastaré tahové koridory
svými trasami míjejí naše území.




































