neděle 16. května 2021

Nový život na vodě.


 

Před několika dny jsem uváděl zahnízdění čápů na pivovarském komínu, a netrvalo to tak dlouho a v těchto dnech se na zdejším opět pivovarském rybníku zrodil nový život. Nejedná se teda o čápata, ale mláďata kachny divoké. Sice si je žárlivě střila a jakmile se někdo přibžil, hned s nimi plavala pryč. Pokdé je musela obeplout, aby se ujistila že jsou všechny, a pak hezky v řadě plavaly do úkrytu. I když byly neustále v pohybu, podilo se mi jich napočítat jedenáct.






Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení

4 komentáře:

  1. Mirku, to jsou krásné fotky. 👍 Jedenáct kachňátek to je pořádná porce a určitě to dá rodičům spoustu starání, než pro ně opatří potravu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Může připadat roztomilé házet drobky do vody a pozorovat, jak čerstvě vylíhlá káčátka rejdí po hladině a sbírají pečivo. U káčat je ale rozhodně zdravější varianta, zejména salát. Žádná káčata nikdy není vhodné překrmovat- tedy přilákat na krmení a půl hodiny do nich „cpát“ velké kusy potravy. Měla by se krmit především přirozeně. V menším množství se nic nezkazí salátem.

      Vymazat
  2. Je to zajímavé, jak si kachní máma své ratolesti umí pohlídat a "spočítat". Paní učitelky na základní škole by se od ní mohly učit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy je snadnější uhlídat takový počet nežli pytel blech, zvláště až povyrostou.

      Vymazat