čtvrtek 27. května 2021

Čáp přináší jaro.


Říká se, že čáp přináší jaro, ale to je už v pokročilém stádiu i když počasí tomu nenasvědčuje. Čáp bílý je tažný brodivý pták, kterého lidé dobře znají, neboť často hnízdí v jejich okolí. Každoročně odlétá na zimoviště v rovníkové a Jižní Africe, odkud se koncem března až začátkem dubna vrací na hnízdiště zpátky. Táhne ve dne. Jeho cesta vede především nad pevninou, kde může využívat stoupající vzdušné proudy ohřátého vzduchu. Ty, když se opřou do velké plochy jeho křídel a vynesou ho do výše, usnadní mu přesun do velké vzdálenosti a čáp ušetří mnoho energie. Život čápů je ovlivňován lidmi. Čápi žijí v pestré zemědělské krajině, kde jsou rybníky, mokřadla, louky a pole. Taková krajina jim poskytuje pestrou potravu. Loví různé obratlovce, žáby i bezobratlé živočichy. Čáp je ohrožený druh. Lidé někdy pomáhají, jindy ho svojí činností ohrožují. Doufám, že čápi budou i nadále nad námi létat a nepadnou za oběť zásahu do krajiny, která by zničila jejich životní prostředí. Obdobně si počíná i čáp černý, ale s tím rozdílem, že nehnízdí poblíž lidského obydlí, ale v lese na stromech, někdy hluboko v lesním porostu. Těžko se hnízdiště v přírodě nachází, protože čáp černý je plachý pták. Jaký denní rytmus mají čápi? V půl páté ráno můžete spatřit čápa, jak letí shánět potravu pro sebe i svá mláďata. Druhý rodič sedí na hnízdě a hlídá své potomky. Po více než půlhodině se čáp vrací, aby vyvrhl potravu a nakrmil mláďata. Pak odlétá druhý čáp. Takto se oba rodiče celý den střídají. Někdy odlétá i druhý rodič, mláďata jsou chvíli vyplašená, klapají zobáky a skřehotají, ale potom se zklidní. Čáp-hlídač, totiž jen obkrouží nedalekou část, stále je poblíž hnízda. Někdy ovšem odlétá i druhý čáp pro potravu, malá čápata pak rychleji dostanou své krmení. Čápi si několikrát denně čistí peří, vyhřívají se na sluníčku, zkoušejí svá křídla roztahovat. A dostávají krmení od rodičů. Pak nastává fáze, kdy se mláďata učí létání. Někdy se bojí, ale to je pochopitelné. Když se ale bojí létat, mají rodiče obavy, zda s nimi mladí čápi odletí do teplých krajin. Několikrát za den se tyto fáze střídají, jeden z rodičů odlétá pro potravu, pak se vrací, krmí a poté odletí druhý. Kolem 22. hodiny se začínají chystat ke spánku, předtím si ale zase čistí peří a protahují křídla. Pak je již klid, mláďata spí a na hnízdě jsou vidět jen dospělí čápi. Tato fáze letos ještě nenastala, kdy mnoho malých čápat zahynulo, letos doufáme, že zahnízdění našich čápů bude úspěšné a vysadí další generaci mladých čápů.




                       Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení       

 



9 komentářů:

  1. Čápolog Mirek byl zase v akci, a úspěšně. Díky za zajímavé snímky.

    OdpovědětVymazat
  2. Čápolog Mirek byl zase v akci, a úspěšně. Díky za zajímavé snímky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkná reportáž z cspiho dne a starostí rodičů. Přeji, aby se všem čápatům dařilo.

      Vymazat
  3. Krásný článek i fotografie. U nás u Nového rybníka hnízdí někde v rákosí čápi černí. Jednou jsem ho nafotila navečer jak lovil něco k večeři v Mandavě. Jsou to nádherní ptáci, jak čápi bílí, tak černí. Přeji krásné a pohodové dny hlavně ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čáp černý se dá těžko nafotit na rozdíl od čápa bílého. Mám ho také nafoceného, ale není celý, jenom tak, jak vykukoval z trávy a vyhlížel po nějakém úlovku. Fotografie dám na blog v některém dalším článku. Přeji také hezké dny a hodně zdraví.

      Vymazat
  4. Mirku, báječný článek a nádherné fotografie. 👍👍 Prvního čápa jsem letos viděla 27. února, letěl od Novozámeckého rybníka směrem na jih. Bylo to na něj hodně brzy, ale březen byl teplý a počasí mnohem lepší, než to, co teď panuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Únor pro čápa je dost brzo, ale záleží v jaké části země se zdržuje. Jinak hodně čápů se zdržuje v nedalekých zemích na různých skládkách, kde mají příležitost obživy.

      Vymazat