Energie jara jsou neúprosné a nezastavitelné. Vše v přírodě
hledá partnery proto, aby byl zachován život, aby bylo zajištěno pokračování
rodu.
Jaro je v plném proudu a všude můžete vidět roztoužené ptačí
samečky, jak okázale tokají a namlouvají si své budoucí partnerky. Ale o co
nápadnější a složitější je ptačí tok, o to kratší a „odbytější“ bývá páření.
Většina drobných ptáků se kopuluje jednu až dvě vteřiny a ani velcí opeřenci,
jako dravci nebo hrabaví, na tom nebývají o moc lépe.
V době rozmnožování se kačeři asi na jeden měsíc převlékají
do méně nápadného kabátu, aby se uchránili před predátory a nebyli pro ně tolik
nápadní.
Kachny během hnízdění tvoří monogamní páry. Ale netvoří páry
na celý život, jako je tomu třeba u labutí. Když kachna usedne na vejce, kačer
jí záhy opouští a ona se musí o jejich potomky postarat sama.
Při stavbě hnízda využívá kachna i svoje břišní peří, které
si vytrhává a dělá z něj měkkou odpruženou podestýlku pro vajíčka.
Kachna je tvor všežravý. Chodí se ráda pást, pojídá vodní
rostliny, semena, ovoce, ryby, hmyz a mnohé další.
Většina kachen je tichá. Nejsou tak hlasité jako husy. Spíše
potichu švitoří. Umí ale hlasitě upozornit na nebezpečí. Hlasitější se stávají
i v období páření.
Tak až příště uvidíte honící se skupinky kachen, pozorně se
dívejte. Stojí to za to. Kachní deviace není sice zrovna ta „idealistická“ tvář
přírody, ale zato velmi akční a silný zážitek. A neodmyslitelně patří k jaru na
našich rybnících.
Zapomeňte na všechny mýty, které jste kdy mohli slyšet o
těchto ornitologicky nepopulárních ptácích. Tito všudypřítomní vrubozobí
obnovují a vytvářejí vhodné životní prostředí pouze tím, že si takříkajíc hledí
svého a žijí tak, jak je příroda stvořila.