neděle 13. března 2022

Láska na vodě.

 

Energie jara jsou neúprosné a nezastavitelné. Vše v přírodě hledá partnery proto, aby byl zachován život, aby bylo zajištěno pokračování rodu.

Jaro je v plném proudu a všude můžete vidět roztoužené ptačí samečky, jak okázale tokají a namlouvají si své budoucí partnerky. Ale o co nápadnější a složitější je ptačí tok, o to kratší a „odbytější“ bývá páření. Většina drobných ptáků se kopuluje jednu až dvě vteřiny a ani velcí opeřenci, jako dravci nebo hrabaví, na tom nebývají o moc lépe.

V době rozmnožování se kačeři asi na jeden měsíc převlékají do méně nápadného kabátu, aby se uchránili před predátory a nebyli pro ně tolik nápadní.

Kachny během hnízdění tvoří monogamní páry. Ale netvoří páry na celý život, jako je tomu třeba u labutí. Když kachna usedne na vejce, kačer jí záhy opouští a ona se musí o jejich potomky postarat sama.

Při stavbě hnízda využívá kachna i svoje břišní peří, které si vytrhává a dělá z něj měkkou odpruženou podestýlku pro vajíčka.

Kachna je tvor všežravý. Chodí se ráda pást, pojídá vodní rostliny, semena, ovoce, ryby, hmyz a mnohé další.

Většina kachen je tichá. Nejsou tak hlasité jako husy. Spíše potichu švitoří. Umí ale hlasitě upozornit na nebezpečí. Hlasitější se stávají i v období páření.

Tak až příště uvidíte honící se skupinky kachen, pozorně se dívejte. Stojí to za to. Kachní deviace není sice zrovna ta „idealistická“ tvář přírody, ale zato velmi akční a silný zážitek. A neodmyslitelně patří k jaru na našich rybnících.

Zapomeňte na všechny mýty, které jste kdy mohli slyšet o těchto ornitologicky nepopulárních ptácích. Tito všudypřítomní vrubozobí obnovují a vytvářejí vhodné životní prostředí pouze tím, že si takříkajíc hledí svého a žijí tak, jak je příroda stvořila.












4 komentáře:

  1. Krásné fotografie i článek. Koukám, že tam máte i poláky velké. Ti se občas u nás objevují na Mandavě v horním toku kousek od pramene říčky. Nebo jsou to morčáci? Oni jsou si dost podobní. Přeji Ti krásný den i celý poslední zimní týden. Od neděle 20.3. v 16,30 hod. už bude jaro se vším všudy i to astronomické. Měj se pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Druh kachen se dá Jarko těžko rozeznat. Je to přes celý rybník a jsou stále v pohybu a nejraději k tomu používám stativ. Děkuji za komentář a těším se na to opravdové jaro.

      Vymazat
  2. Pro nás jsou tyto kachny naopak velmi populární, na letní chalupě s vnučkami vyrážím k rybníkům je krmit, a to se vždy hned mezi nimi "rozkřikne" a za chvíli je jich tam několik desítek.

    Ale stejně by mě zajímalo, jací predátoři jim u nás hrozí. Orli, sokoli?

    OdpovědětVymazat
  3. Nejen ony ale loví… Mohou být terčem útoku řady predátorů, zejména v raném věku. Jsou jimi draví ptáci, hadi, psovité i kočkovité šelmy. Pochutnají si na nich i volavky, vrány, racci, ale také ryby např. sumci nebo štiky. Potkani a kuny se zaměřují zejména na kachní vejce. U kachen je větší pravděpodobnost, že se v období rozmnožování stanou kořistí. V mnoha populacích je tak více kačerů, než kachen. Na krmení kachen jsou různé názory i když je to oblíbenou zábavou zejména dětí. Kachna je extrémně nenáročná, ale stejně jako všechny živé věci potřebuje pravidelnou výživu. Ve volné přírodě se divoká kachna živí: žáby; hmyz; červi; malá ryba; šneci; kobylky; okřehek; Kachny divoké nepohrdnou rabováním, v dobách hladomoru mohou zaútočit na zemi farmářů, kteří pěstují obiloviny. V teplém období divoká kachna konzumuje hlavně jídlo rostlinného původu: trávu, mladé výhonky a větve, listy rostlin.


    OdpovědětVymazat