neděle 3. dubna 2022

Otevření české školy v Broumově.

 

Samostatnou českou školní budovu v Broumově získala broumovská menšina v roce 1930 i když pozemek byl zakoupen již v roce 1922. Stavba byla zahájena v roce 1928, protože tak dlouho trvalo, n byly shromážděny finanční prostředky, takže škola mohla být otevřena v roce 1930. K slavnostnímu zahájení této školy se v Broumově na náměstí konal slavnostní průvod této české menšiny.



Fotografie ze sbírky ukazuje slavnost otevření nové budovy české školy v Broumově, ze dne 31. 8. 1930.

 

Mno němtí antifašisté  spolu se  všemi českými  obyvateli začali  od roku 1936 zakládat dobrovolnické organisace SOS - Stráž obrany státu. Tato organizace měla aktivně pomáhat v obraně státních hranic, což příslušníci finanční stráže a četnictva nebyli schopni proti rostou agresivitě Henleinovců zajistit.

 

O provoz Schrollových závodů mělo znný jem také ministerstvo národní obrany. Schrollova přádelna v Meziměstí byla zahrnuta mezi objekty státně důlité a vod byl nucen hlásit spotřebu materiálu, který musel být dodáván ze zahraničí.

 

Problémy vývozu u firmy Schroll se zabývalo vedení závodu poprvé po hospodářské krizi v únoru 1934 za předsednictví Eduarda Langer - Schrolla. Bylo konstatováno, že veškerý vývoz bude napříště prováděn za československou měnu, protože je stabilnější n měny ostatních států. Firmě Schroll se podilo najít přes stiženou hospodářskou situaci, nová odbytiště.

 

 

 

 

 

10 komentářů:

  1. Mirku, ty tak pěkně nenásilně propaguješ Broumov, že jsme si tam v letošním srpnu rezervovali 3 noclehy, samozřejmě také kvůli skalách a blízkému Adršpachu, ale město také prozkoumáme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Adršpachu se snažte být hned při otevření, kolem poledne už jsou tam davy. :)

      Vymazat
    2. Do města se podívat stojí také zato, už jenom pro návštěvu kláštera.

      Vymazat
    3. Marie a Mirku, díky moc za užitečné informace.

      Vymazat
  2. Mám ráda články tohoto charakteru, školy měly v regionu vždy zásadní význam pro lidi. A každý bychom měli svůj kraj propagovat, sama se o to snažím. Také připravuji článek o jedné škole, která letos slaví sto let.
    Děkuji a přeji příjemný nový týden. ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Opět zajímavý článek z historie.. Super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové články z historie jsou vždycky zajímavé, a když jsou dostupné i dobové fotografie, tak je to super.

      Vymazat
  4. Mirku, zajímavé. I já přemýšlím o tom, že bych se k vám někdy podívala. Letos to asi nestihneme, ale vidím, že je u vás dost zajímavého.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možností je hodně, jenom záleží na zájmu. Přikládám nabídku, ze které se dá hodně čerpat.
      https://www.kudyznudy.cz/kam-pojedete/kralovehradecky-kraj/broumovsko




      Vymazat