úterý 15. března 2022

Jarní výzva.


 Březen je přechodový měsíc, jehož název pochází z rašení bříz a začátku březosti zvěře a zvířat. Je to měsíc přeměny zimy v jaro, čas tajícího sněhu a probuzení života, dny se prodlužují a noci zkracují. Podle pranostiky „Březen – za kamna vlezem“ bývá počasí proměnlivé. Může ještě vládnout zima s mrazem a sněhem, ale také se může přihlásit jaro s teplejšími a slunnějšími dny. Slunce postupně sílí a dodává tolik potřebnou energie pro nový život.

Stromy jsou připraveny k pučení a probouzející se příroda láká k návštěvě a prvním výletům. Rozkvétajícím bledulím, sněženkám, petrklíčům, šafránu, sasankám nebo čemeřici nevadí zbytky sněhu a poslední mrazíky. Prodlužující se den, stále intenzivnější ptačí zpěv a jarní květy společně prozrazují, že jaro doopravdy přichází.

 










12 komentářů:

  1. Mirku, to je moc krásný článek a nádherné fotografie. Perfektně jsi pojal výzvu a já moc děkuji za účast a přidávám odkazy na moje blogy. Přeji ti krásné, pohodové dny a hlavně hodně zdravíčka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Jarko, víc kytiček jsem zatím nenašel. Je to asi brzo, protože tady je zem po ránu ještě zmrzlá.

      Vymazat
  2. Mirku, pěkné fotografie i průvodní slovo.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář, a jsem rád když se kytičky líbí.

      Vymazat
  3. Moc hezky pojatá jarní výzva ☺. Fotky se mi moc líbí a ta charakteristika příchodu jara je výborná. Přeji hodně jarní pohody a zdraví k tomu. ♫ ♫

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Hanko, být to o týden déle, asi bych toho nafotil víc. Po ránu to máme ještě dost umrzlé, tak ještě musím nějaký den vyčkat.

      Vymazat
  4. Mirku to je krása. Jak fotografie tak i tvoje písmenkování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to zatím část toho co se v dohledné době ukáže pro naší potěchu.

      Vymazat
  5. Je to krásný čas, i k procházkám a výletům.

    O původu názvu měsíce podle březosti jsem nevěděl. Díky za informaci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář. Takových přirovnání je asi víc, třeba na svatého Ŕehoře čáp letí přes moře, ale na něj si ještě musíme počkat.

      Vymazat
  6. Super fotečky i pěkné povídání ⚛ ღ ♥

    OdpovědětVymazat