pátek 26. listopadu 2021

Víme všechno o našich předcích?

 




Často vesnická chalupa že být významným počinem pro velikány světových dějin. Pokud se budeme probírat životopisy znamenitých lidí světa, přijdeme k poznání, že to nemusí být náhoda jako blbec a že ne vod a zrození dělá člověka velikým, ale jeho životní práce a činy.

+ Otec slavného řeckého řečníka Demosthena byl kovářem a mířem.

+Slavný římský básník Vergilius byl syn sluhy, jenž byl po mnoho let otrokem.

+Otec nejslavnějšího spisovatele dramatických děl Shakespeara byl obchodníkem s dřívím.

+ Zakladatel Spojených států severoamerických Washington byl syn prostého farmáře.

+Otec Abrahama Lincolna, presidenta Spojených států, který zamezil v Americe potupné otroctví, byl                    

  nádeníkem a potom chudičkým farmářem.

+Kolumbus, objevitel Ameriky, byl synem tkalce.

+Otec Martina Luthera byl prostý venkovan.

+I Husovi rodiče byli prostí venkované, a

+ Komenský pocházel z prostých rodičů.

+Otec Jungmanna byl obuvníkem,

+Otec Karla Havlíčka byl kupcem jako otec Jaroslava Vrchlického.

+Slavný český mař Václav Brožík byl syn kováře.

+President Masaryk byl syn šafáře. A tak by se dalo pokračovat ve výčtu dalších a dalších osobností, které vzešly    nikoliv pouhou náhodou.





 

 


8 komentářů:

  1. Zajímavé to je, a často právě ty složité podmínky, do nichž se narodili, je naučily zdolávat nepohodlí a mít pevnější vůli něco dosáhnout než u lidí, kteří žili v bavlnce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak i dnes mnohdy,děti z dobré situovaných rodin nemají při studiu takovou píli jako děti z ne příliš dobře situovaných rodin.

      Vymazat
    2. Miloši, jsou i další příklady jako je Tomáš Masaryk pocházel z chudé rodiny. Otec, původem Slovák, byl kočí, matka pracovala jako kuchařka.

      Vymazat
  2. Lidé z chudších rodiny byli vždy zvyklí se s problémy poprat a řešit je. V tom je asi ten hlavní důvod, že se tak dostali až na vrchol.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedním z dalších může být i Jiráskův otec byl synem Matěje Jiráska a jeho ženy rozené Kociánové (měli 9 dětí), vyučil se tkalcem, ale když se oženil, stal se pekařem (řemeslu se vyučil dodatečně, až když už byl ženatý), ale nejraději hospodařil na poli, Nikdy nekouřil, nepil ani nechodil do hospody,

      Vymazat
  3. O našich předcích určitě všechno nevíme, ani o těch našich příbuzných, některé věci, o kterých se běžně nemluví, pak člověk objeví někde v archivu v matrikách, mám s tím zkušenost. Chudá rodina není na překážku, nakonec může být bohatá navenek, dělat, že mají výstavní barák nebo pozemky, ale vnitřně to mohou být lidé chudí - např. svými vztahy. ... A T. Masaryk? Kdoví, jak to s jeho otcem bylo, myslím tím biologickým, četla jsem kdovíco, ale ani tohle není na překážku. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díval jsem se také na životopis B. Němcové, a tam to je opravdu složité.

      Vymazat