středa 1. prosince 2021

Zima nepočká.


Zima si někdy vyzkouší svoje síly v době, kdy se to nejméně čeká. Příchod zimy je v naší představě spojen se zamrzáním vod. Jen co se ochladí, zamrznou kaluže, na slunci se zalesknou zrcadla močálů a jezírek. Ale nejkrásnější je přece jenom sníh. Zima vystrojí pole a louky do bílého kabátku. Milióny sněhových vloček se ve slunečních paprscích zatřpytí jako brilianty. V korunách stromů se lesknou, až oči přecházejí, a břízy i smrky jsou jako z pohádky. To samo už navazuje tichou a krásnou atmosféru vánoc. I když v zimě mnoho zvířat a živočichů trpí hlady, můžeme o ní mluvit jako o královně z pohádky. Přestože současné počasí příliš velkou nadílku sněhu neslibuje, měli byste být na jeho nenadálý příchod připraveni. Pokud jste se smířili s tím, že bílou zimu letos jednoduše nezažijete, mohly by vás nenadálé přívaly nepříjemně překvapit.









Strom ve dne


Strom v noci

                        Po   kliknutí myší na obrázek se otevře ve větším rozlišení.   



 

14 komentářů:

  1. Nedá se nic dělat, máme tu prosinec a už jsme si zvykli, že je často beze sněhu. Ty jsi Mirku zachytil ten den, kdy k nám sníh přišel letos poprvé. Bohužel u nás vydržel jenom chvilku. Dobře se dívá na fotky nebo jenom tak z okna...Horší už je to odklízení. Přeji pěkný adventní čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za přání. Tady sníh vydržel po celý minulý týden, až teprve dnes do toho začalo pršet.

      Vymazat
  2. Fotky jsou samozřejmě krásné, ale lhala bych, kdybych se tady vyznávala z lásky k zimě. Od jisté doby nemám zimu, jako městský člověk, ráda a mám k tomu své důvody. Vůbec mi nevadí, když je sníh jen chvilku, ve městě je většinou břečka, která pak zmrzne a je náledí, to ještě nepíši o odklízení. Žijeme v době, i pár cm nového sněhu způsobí kalamitu, kdy sněžení zaskočí silničáře a už jsem četla jak kamiony nevyjedou, prostě jak se to zvládalo za mého dětství, kdy bylo sněhu po kolena... Tak asi to není to pravé psaní o zimě, ale pravdivé. Tak ať to zvládáme. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, nic jiného nám nezbývá, než to zvládat. Zima ve městě je jiná nežli na malém městě nebo vesnici.

      Vymazat
  3. Mirku moc hezky a romanticky jsi to napsal. Je to krásná reportáž a moc pěkné fotografie. Taková krásná slova se moc hezky čtou. Já mám ráda všechna roční období, jen nemusím tyto sychravé dny, které už trvají moc dlouho. Podzim mám ráda, dokud je barevný. Pak už méně. Ale tu krásnou, zasněženou zimu s mrazíkem , tu tedy můžu. Chce to víc vrstev oblečení a hurá do přírody za krásami a když tak do tašky s sebou třeba mrkvičku a jablíčka do krmelce pro zvířátka...U nás včera nasněžilo docela dost. Máme zrovna službu na úklid chodníku. Manžel to dělat nesmí a tak jsem třikrát házela já, ale odpoledne začalo pršet a moje námaha tedy byla zcela zbytečná, protože přes noc sníh zcela roztál. Končí nám to v neděli a pak už to vyjde na mladší ročníky... Jim už asi chumelit nebude. To je zákon schválnosti. Měj se moc pěkně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, tohle obdivování zimního času mne už opustilo, a raději mám čas mezi jarem a podzimem. Nemusím se tak strojit, a když vyjde počasí, můžu si vyjet na kole.

      Vymazat
  4. Zima nepočká, to je pravda, ale já ji nemám rád. Už by mohla jít do háje.

    OdpovědětVymazat
  5. Jirko, pro mne zima už taky moc není, a raději čekám na sluníčko.

    OdpovědětVymazat
  6. Není mně jasné, jak lesní zvěř může zimu přečkat, pokud tedy není nacvičení chodit ke krmelcům, které zásobují myslivci.
    Sníh v listopadu se oteplovačům špatně vysvětluje :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mnozí lidé nosí v dobré víře do krmelce nejrůznější laskominy z domova, některé z nich ale mohou zvířectvu uškodit, nebo dokonce zapříčinit jejich uhynutí. Aby vaše snaha padla na úrodnou půdu, je potřeba přikrmovat divoká zvířata potravinami, které neohrozí její zdraví. Jaké potraviny můžeme do krmelců přinášet bez větších obav? 1. Objemová krmiva. Do této skupiny patří byliny, letorosty nebo traviny, které je potřeba dobře usušit. Mezi nejpřirozenější zdroje potravin patří zejména seno, sláma nebo sušené maliní. Můžete je uložit do hotových krmelců anebo přímo na holou zem. Nevadí ani navlhlé seno, zvířata si s nimi dokáží poradit. 2. Jaderná krmiva. Do této kategorie můžete zařadit kaštany, žaludy, bukvice, hrách nebo obiloviny, při jejichž využívání je ale potřeba dodržovat jistá pravidla. Z obilí je na dokrmování zvěře vhodný především oves. Další druhy obilovin zvířata nadýmají a zatěžují jejich trávení.

      Vymazat
  7. Moc hezké fotografie. Zima a já,tak jedině sníh za oknem,v lese,na horách,to jo. Ovšem břečka či náledí na chodníku,silnici ne,ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani letos se té břečce nějak nemůžeme vyhnout. Jeden den sníh, který záhy umrzne a následující dny zase voda.

      Vymazat
  8. Krásná zima, jak má být. Sníh působí uklidňujícím až uspávacím dojmem....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy to tak vypadá, ale jsou to jen takové záchvěvy.

      Vymazat