středa 9. června 2021

Kachny na vodě.

 

Ozvěna hlasitého kvákání je slyšet už daleko od řeky. Velmi rozšířená kachna divoká je jedním z našich nejznámějších ptáků. Kachny jsou velmi přizpůsobivé a nedělá jim problém obývat mnoho různých prostředí. Původně se vyskytovaly především na stojatých a tekoucích vodách. U kachen je velmi výrazný rozdíl ve zbarvení a stavbě těla samce a samice. Kačer má charakteristický zelený krk a hlavu a nažloutlý zobák. Na dolním okraji křídel má modrý pás. Samička není tak výrazně zbarvena, bývá většinou hnědočerná s hnědým zobákem. Aby kachna mohla trávit většinu času na vodě, musí k tomu mít speciálně uzpůsobené peří. Proti chladu ji chrání asi 10 000 ochranných per, které jsou permanentně promašťována. Navíc se mezi pírky drží vzduch, který kachnu nadnáší. Z kachny divoké byla vyšlechtěna kachna domácí, která se chová především na maso. Krmení kachen je oblíbenou a zábavnou činností, během celé sezony vidíte celé rodiny i s dětmi, jak házejí kachnám zbytky tvrdých rohlíků a chleba. A v zimě mají dokonce pocit, že jim v době nedostatku potravy zachraňují život.







 Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení       





10 komentářů:

  1. Tyhle kachny jsou sice všeobecně rozšířené, ale přesto jim asi nesvědčí všude. Občas jedu kolem 6 rybníků na kraji Prahy a jejich hladiny jsou bez života. Žádné labutě, lysky ani tyhle kachny. V posledních létech z nich zmizel život. Jirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na kachny mám zatím štěstí, ale pravda je, že život na rybnících je poněkud chudší než býval.

      Vymazat
  2. Kachny také chodíme krmit, ale pečivo jim moc dobře nedělá. My jim v zimě nosíme spíše ovesné vločky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krmení pečivem je rozšířený zvyk, který těmto ptákům moc nesvědčí, ale zakázané to zatím není.

      Vymazat
  3. Jsou oblasti, kde jsou kachny rozšířené. Mám na blogu "Hlas pro tento den", kde mám ptactvo i se zvukem. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyhledal jsem si na blogu "Hlas pro tento den", a je to hodně zajímavé se na to podívat a poslechnout si jednotlivé nahrávky. Je to o velké trpělivosti, která se odmění takovou nahrávkou. Díky moc.

      Vymazat
  4. Krásné kačenky! Taky u nás máme, taky stále fotím, i když ž jich mám milion fotek! Je pořád na co koukat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to celkem oblíbený námět pro fotografování.

      Vymazat
  5. Jezírko s kachnami a labutí máme velmi rádi a vždy se tam vypravujeme s rohlíky a chlebem a (za pár dnů) 5letými vnučkami. Moc se mně líbí, jak se dokážou dorozumět, přiletí jedna a za chvíli se za námi přiženou všechny zbývající.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kachny a labutě jsou vhodným námětem k fotografování, zvláště když jich je hodně, a dají se vybrat ty nejpřitažlivější.

      Vymazat