neděle 29. listopadu 2020

Park Alejka Broumov


Na jedné z laviček na pravé straně je na opěradle uveden tento text. 

Alejka je nejstarší městský park v Broumově. Byl založen již na počátku 19. století, a to na místě bývalých parkánů. Park získal své jméno díky jírovcové aleji lemující hlavní promenádu v jeho horní části. Purkmistr Linde nechal na bývalých parkánech městského opevnění vysázet v letech 1814 - 1815 první jírovcovou alej, která dala jméno celému parku. Ve svých pamětech ho zmiňuje i spisovatel Alois Jirásek, který studoval na zdejším gymnáziu. V letech 2007 až 2010 Město Broumov zrealizovalo komplexní obnovu celého parku a to díky významné podpoře Nadace Proměny. K tvorbě architektonického návrhu i v průběhu samotné realizace byla přizvána broumovská veřejnost. Lidé rozhodovali o obnově aleje, podíleli se na výběru druhu stromů pro nové stromořadí, pátrali po historii Alejky a řadou dobrovolných akcí oživili prostor před proměnou. Děti z místních škol tvořily návrhy mobiliáře, vymýšlely příběhy o Alejce a pomáhaly s výsadbou nové jírovcové aleje.

Architektonický návrh nové Alejky zpracoval atelier AND. (Zabývá se navrhováním budov, tvorbou interiérů, zahradní architekturou a urbanismem) Stavbu realizovala v roce 2009 firma Garden line. Společnost, která poskytuje na profesionální úrovni kompletní služby v oblasti zahradní a krajinářské architektury včetně související stavební činnosti.) Proměny parku Alejky podpořili: nadace Proměny 23,5 milionů Kč. Město Broumov 7 milionů Kč. Garden line alejové stromy v hodnotě 600 tisíc Kč.



Pohled na městské sady zou 1922 (dnes park Alejka)

Hlavní promenáda v horní části parku. 


Jedno ze schodišť vedoucí od náměstí.









Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení.

2 komentáře:

  1. Krásný článek i fotografie-. Ten městský park se mi moc líbí. Je to moc krásné místo na procházky i relaxaci. Musíme si dát Broumov do kalendáře výletů, (případně dovolené), na příští rok. Hlavně aby se vše brzy vrátilo do normálu, což asi hned tak nebude...Přeji příjemné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to jediný takto upravený park. Je to i Klášterní zahrada a Schrolův park, který navazuje na vstup do kláštera. Tam je i altán kde, podle zájmu se mohou pořádat i svatební obřady. Snad se to do letních měsíců zlepší, aby byla možnost naplánovat nějaké výlety.

      Vymazat