pondělí 30. listopadu 2020

Rozhledna na Čápu.


Podle nadpisu by se někdo mohl domnívat, že se jedná o omyl, nebo záměnu v textu tím, že by mělo být uvedeno čáp na rozhledně. Jedná se skutečně o novou rozhlednu, která byla otevřena v září tohoto roku. Její umístění je na vrchu Čáp v Adršpašsko - teplických skalách. Nabízí se zde pohled na Adršpašsko-teplické skály, ale i na Krkonoše, Orlické, Jestřebí i Javoří hory. To vše ale za dobré viditelnosti. Ani v sobotu, kdy bylo slunečno a v údolí dobrá viditelnost, na rozhledně foukal studený vítr a vzdálenější pohoří se utápělo v mlze. Tomu také nasvědčují některé přiložené fotografie. Rozhledna se nachází ve výšce 786 m n. m. Třináctimetrová rozhledna byla postavena pomocí vrtulníku, který vynesl nahoru její díly. Důvody pro výběr místa na Čápu byl jednak ten, že menší dřevěná rozhledna tu stávala již za první republiky a která se rozpadla. Dalším důvodem je také to, že rozhledna přivede do této oblasti víc návštěvníků a uleví se tak skalnímu okruhu v Adršpachu. K této rozhledně do Jiráskových skal se můžete dostat pěšky z Teplic nad Metují, na kole nebo autem až k baroknímu zámečku Bischofstein, nebo také ( Bišík ). Na vršek Čápa stoupá turistická cesta od zámečku vpravo a úžlabím kolem několika chalup a chat na okraji lesa. Cestou k vrcholu projdeme kolem několika zřícených bloků a balvanů, protáhneme se těsnou skalní branou a mezi pískovcovými věžemi dojdeme na vyhlídkovou plošinu.


Z levé strany přijdete od zámečku Bischofstein  a pokračujete po této cestě.



To je poslední chalupa, a cesta vede lesem po obou stranách.


U tohoto rozcestníku odbočíte vpravo a pokračujete již cestou necestou.


Kolem jsou různá uskupení kamenů a balvanů.


Předpokladem je vhodná obuv.


Tady se už blížíme ke zmíněné brance.


Není tak úzká, jako spíše nízká.


Závěrečných několik schodů a můžeme se těšit na pohled nové rozhledny.


Tady je v plné kráse. I tady je vidět, že návštěvnost toho dne byla dost velká.


Ještě několik pohledů do zamlžené krajiny a pak honem dolů, kde to tolik nefoukalo.







Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení



.

4 komentáře:

  1. Nádherné fotografie. krásné chaloupky a ta rozhledna je také vkusná a líbí se mi moc. Skály mám ráda. Však tu máme Českosaské Švýcarsko a v těch Adršpašsko-teplických jsme byli před mnoha lety, kdy tam ještě neproudily takové davy lidí. Je tam také moc hezky. Přeji Příjemné dny ve zdraví a děkuji za krásnou podívanou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Českosaské Švýcarsko tak neznám, i když od Mařenic nebo Cvikova to není tak daleko. Teď se tam už nedostanu a je to škoda. Adršpach je přelidněný a většinou jsou to turisté z Polska. Byl jsem tam několikrát, ale při takovém stavu mne to už neláká.

      Vymazat
  2. Ahojky Mirku, ráda vzpomínám na krásnou rozhlednu Čáp, moc se nám tam líbilo :). Bohužel u mě na blogu postupně mizí fotky, které byly importovány z blogu.cz a zmizely i ty z rozhledny Čáp. Naštěstí je ale mám v galerii na https://www.zonerama.com/JiHei/962751 takže jsem ke článku alespoň přidala odkaz.
    Moc pěkně jsi to nafotil, je to krásné místo :). Měj se hezky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Jituško za komentář a rozhledna na čápu je kouzelná jako třeba Ostaš nebo Hvězda. Tam to také znáš a fotografie včetně článků jsem si převedl do souborů doc, takže je mám zálohované. Dělal jsem to s vědomím, že o ně jednou můžu přijít. Přeji Ti hezké dny ve zdraví.

      Vymazat