pátek 15. dubna 2022

Čápi u pivovaru Olivětín.


 

Na Broumovsku je koncentrace čápů nejvyšší v kraji. Vloni zde jen v samotném Broumově to byly čtyři. V minulém týdnu se zabydlely tak jako každým rokem dva čápi na pivovarském komínu. Nevadil jim ani sníh, který jeden den zasypal celé okolí. Mimo tohoto komína bývá pravidelně obsazován ještě komín u nemocnice, komín u KOH – I- NOR a komín u bývalých jatek.

















10 komentářů:

  1. Nádherné fotografie Mirku. Tady hnízdí u bývalého Pivovarského rybníka čápi černí. Bílé čápy občas lze vidět na loukách jak sbírají potravu, ale kde hnízdí vůbec netuším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, tady jsou čápi i v okolních obcích, ale černého čápa jsem tu dlouho neviděl. Naposledy jsem ho nafotil před několika lety a od té doby se mi už nepovedlo.

      Vymazat
  2. Ta čapí hnízda jsou zajímavá a takhle to nafotit je obdivuhodné. Já tady v okolí o žádném hnízdě nevím, vidět tu čápa je docela vzácnost.
    Přeji příjemné Velikonoce ve zdraví prožité. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, těch čápů je tady celkem hodně a záleží, z jakého místa jsou nafoceny a také na světle. Někdy je to dost náročné.

      Vymazat
  3. Čápi se opět vrátili a neunikli Mirkovu bystrému oku a objektivu. To je dobře.

    OdpovědětVymazat
  4. Čapí hnízda jsou tady 4, takže si můžu vybírat. Nejlepší záběry jsou u mladých čápů.

    OdpovědětVymazat
  5. Je obdivuhodné, jak impozantní příbytek si v takové výšce dovedou postavit a nebojí se, že by mláďata vypadla a potloukla se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové čapí hnízdo není vůbec lehké - během let dosáhne hmotnosti pěti až deseti metrických centů, tedy až jedné tuny! Ve svých hnízdech mívá čáp i podnájemníky - vrabce. Ti mohou časem svými hnízdními dutinami porušit stabilitu čapího hnízda natolik, že se - zejména po vydatných deštích - hnízdo zřítí. Pro čapí mláďata na hnízdě skončí taková havárie vždy tragicky.

      Vymazat