sobota 10. července 2021

Mírové náměstí v Broumově opět plné květin.

 


Lilie je velmi oblíbená květina, která se čím dál častěji objevuje na našich zahradách, ale i v květináčích. Její symbolika a význam je znám už minimálně 3 600 let. V křesťanství lilie symbolizuje dívčí nevinnost, zato v Egyptě, Řecku a Římě je zcela opačně symbolem plodnosti, naděje a budoucnosti. Jejích významů ale najdeme mnohem více. Není ale významná jen díky své symbolice, ale i využití, kdy byly některé její druhy v asijských kulturách ceněné pro své léčivé účinky. Zde ani Evropa nezůstala pozadu a do počátku 19. století sloužila k léčení chorob. Patří mezi okrasné rostliny, kdy se prodá mnoho různých druhů od exotických až po ty nám známější. Lilie lze zanechat v záhonu po celou dobu vegetace a není nutné je přesazovat. Je u nich důležitá kvalitní půda a dostatek slunečního svitu. Statečně porostou i v polostínu. Cibulky lze sázet ještě během září a října do humózní a propustné půdy.
















 Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení       

4 komentáře:

  1. Mirku máte krásně rozkvetlé město. Moc se mi líbí ty lilie. To musí být úžasná vůně. Přeji krásné dny v pohodě a ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou to, Jarko, dva široké záhony a hodně toho ještě má poupata. Ale i tak to je krása, kterou obdivuje hodně návštěvníků města.

      Vymazat