pondělí 28. června 2021

Charitativní práce Schrollovy firmy.


Jedním ze založených spolků, který vznikl nesporně z iniciativy první prezidentky Johany Langrové - Schrollové v roce 1907 a jeho členkami byly představitelky broumovské honorace, manželky ředitelů broumovských podniků. Jejich činnost měla být charitativní, měly pečovat o chudé a nemajetné. V době první světové války potom poskytovaly pomoc vdovám a sirotkům po padlých ve válce. Z významných stavebních akcí druhé poloviny 19. a na počátku 20. století stojí za zmínku vedle úsilí Josefa Schrolla a dalších podnikatelů, kteří stavěli dělnické domy, a tím tvořili nové čtvrti mimo historické jádro města.


1879 Započala se stavba domu č. p. 65. vedle školy. Ta byla určena pro zaměstnance firmy.

Schrollovy závody šly v péči o zaměstnance opět dále. Již v roce 1908 bylo rozhodnuto, že z jubilejního fondu bude postavena nemocnice v Olivětíně. Protože v Broumově již nemocnice existovala, nezbývá než tuto okolnost mimořádně vyzvednout. Nemocnici tvořila budova 30. metrů dlouhá, v níž byla umístěna nejen čekárna a ordinace pro běžné choroby, ale i zvláštní ordinace pro ženské nemoci. V nemocnici byla dále místnost pro vrátného, místnost pro ošetřovatelky, operační sál se sterilizační místností, 6. sálů pro nemocné, 1. sál pro pacienty s infekčními nemocemi, pětipokojový byt pro lékaře a dvoupokojový byt pro správce nemocnice, kuchyně, prádelna, koupelny, hygienická zařízení, kaple a márnice. Lůžková kapacita však byla malá, pouze 25. lůžek.


Dům s č. p. 62. bývalá nemocnice firmy Benedikta Schrolla.

Budova s č.p.62 byla již částečně zrekonstruována a byly zde vybudovány podkrovní byty. Na této budově Je umístěna pamětní deska Emerika Ratha, který zde strávil své mládí.


Emerich Rath byl všestranným sportovcem a navzdory svému mládí byl propagátorem lyžování na Broumovsku. Po absolvování vojenské služby se zúčastnil mnoha závodů v atletice, plavání, veslování, pozemním i ledním hokeji, kanoistice a rychlobruslení. Výčet závodů včetně jeho úspěchů by byl značný. Za připomenutí stojí i to, že se v březnu 1913 podílel na záchraně Hanče v Krkonoších. Zemřel v prosinci 1962 v broumovské nemocnici ve věku 79. let.

Ve Velké Vsi byl koupen dům s č. p. 147. pro zaměstnance továrny. Ten je umístěn na levé straně silnice před mostem vedoucí na Černou cestu kolem bývalého mlýna v Olivětíně. Tento dům je na katastru Velká ves. Dům je v současné době v soukromých rukou a je postupně opravován.

                                    Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení       



 



 

2 komentáře:

  1. Budova je opravdu impozantní, skoro jak zámek. Tou výstavbou dělnických domků Schroll předběhl Baťu, kdo ví, zda se u něj neinspiroval.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některé domy postupem doby změnily svůj vzhled, ale většinou jsou tak, jak byly postaveny. Zda se Schroll inspiroval u Bati nevím, ale v řadě dokumentů se uvádí, že jeho sociální politika byla přirovnávána právě k Baťovi.

      Vymazat