sobota 16. ledna 2021

Zima je všem, zvěř se stahuje do údolí.


 

Na začátku letošního roku to vypadalo, že zima nic moc, teploty nad nulou a nechybělo mnoho, aby se mohly ukazovat pupeny na keřích a stromech a mělo přijít jaro. Kdo by si takové počasí nepochvaloval, když se nemuselo nijak zvlášť topit, žádná starost s odklízením sněhu nebo starost se zamrznutím vodovodního řadu. To ale ještě nikdo nevěděl, co paní zima ukáže a také ukázala. Velká nadílka sněhu a mrazy netrápí jen lidi, ale i lesní zvěř.


Nejen více sněhu, ale zvláště mrazy vedou lesní zvěř k tomu, že vyhledávají potravu v nižších polohách. Dokládá to i snímek, kde u bývalého mlýna v Olivětíně se objevilo menší stádo srnek a jejich plachost v jiné době byla zřejmě ovlivněna hledáním potravy.

Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení


12 komentářů:

  1. Mirku, povedly se ti krásné fotoúlovky srnek. 👍👍 Je pravdou, že se v zimě zvěř stahuje k obydlím lidí ve snaze najít potravu. Hlad je silnější než obavy z lidí.
    Vzpomněla jsem si na výjezdy se synovcem, který jezdil zakrmovat do lesa. Jen díky němu jsem mohla fotit kamzíky a vysokou, kteří byli zvyklí na přijezd lesáckého auta. Pokud nebyl sníh, žádná zvěř vidět nebyla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musí to být krásná podívaná s možností fotit přikrmování zvěře.

      Vymazat
  2. Tak tady je to lepší. Příroda uklidňuje. Také máme bohatou sněhovou nadílku. Zima, jak má být. Jenom to odklízení sněhu dá zabrat. Měj se pěkně, Mirku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zima je hezká i při tom odklízení sněhu, hlavně když mráz nezalézá pod nehty, a letos toho odhazování je dost.

      Vymazat
  3. Krásné fotografie. Tady nechávají zemědělci vždy na okraji lesa nějaký balík sena a v zimě ho stačí jen nařiznout a zvěř má pak sena dost. Minulý týden jsme viděli i lesníka jak zavážel krmelce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady se to dělalo taky, ale pak se balíky začaly ztrácet, tak si je zemědělci odvážejí k uskladnění.

      Vymazat
  4. Dnes jsme na procházce v lese srnku také viděli, přeběhla cestu jen asi 100 m od nejbližšího paneláku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buď hledala úkryt proti zimě, nebo nějakou potravu. Mezi paneláky je přece jen více chráněna, i když může být ohrožována pejskaři.

      Vymazat
  5. Krásné srny, pěkné fotečky, Mirku :). Mně srnky vždycky utečou ;):).

    OdpovědětVymazat
  6. Já Jituško, chodím tam, kde jsou krmelce, a mám jistotu, že při trocha trpělivosti vždycky něco nafotím.

    OdpovědětVymazat
  7. Za poslední roky je možné pozorovat, že se roční období posouvají. Asi už bude běžné, že Vánoce budou bez sněhu a zima začne až v únoru a potrvá do dubna.

    OdpovědětVymazat
  8. Pro děti nepředstavitelné asi jako současně stále uzavírané školy

    OdpovědětVymazat