čtvrtek 14. ledna 2021

Výstava, zvláštní lidé.

 

Výstava voskových figurín " Katastrofy lidského těla". Jejich postižení bylo prokletím, ale i darem. Jediná zachovalá kolekce 27 exponátů pocházející z antropologického muzea v Petrohradě. Všechny figuríny jsou umělecká díla nerozeznatelná od skutečných osob.


Lolo Ferrari ( Eva Valois).

Eva Valois byla francouzská tanečnice, herečka a zpěvačka. Po plastické operaci se zapsala do Guinessovy knihy světových rekordů jako žena s největšími ňadry na světě. Dohromady bylo použito okolo 6 litrů lékařského silikonu.


Clémentine Delait

Spolu s manželem vlastnila kavárnu v Tahaonles - Vosges v .Lorraine ve Francii. Podnik se jmenoval "Kafé u vousaté dámy" a sama majitelka byla jeho hlavní senzací.


Mignon.
Narodila se nejspíš kolem roku 1910 s postižením zvaným phocomelia. Horní i dolní končetiny měla zkrácené a prsty na nich srostlé. Vystupovala pod uměleckým jménem "Mignon - žena tučňák.

 


                                                                                Fjodor Jeftičev

Fjodor byl významný ruský cirkusový umělec, který se proslavil hlavně v USA v podniku pana P. T. Barnuma.


Aimes Aldoni.

Narodil se se zdeformovaným krčním obratlem, což mu umožňovalo otočit hlavu až o 180 stupňů. Pracoval v cirkusech pod přezdívkou " soví muž".


Perry.

Měl abnormálně velké oční bulvy, vystupoval v cirkusech. Veliké obliby se dostávalo jeho vystoupení, při kterém oči poulil na šokující diváky. Přezdívali mu "muž vážka".



Grace Mc Daniels.

Grace byla doslova cirkusová hvězda, proslavila se jako" žena s obličejem muly". Trpěla tzv. Sturge - Weberovým syndromem.

Giacomo a Giovanni Batista Toccivé.

Bratři Tocciové byli siamská dvojčata pocházející z italské Locany. Již v dětství procestovali s cirkusy velkou část Evropy.




   Lazarus a Joannes Baptista Colloredovi.

Lazarus a Joannes Colloredovi byli siamská dvojčata, která v 17. Století procestovala téměř celou Evropu. Pocházeli z italského Janova.

 Nezvratný důkaz o tom, jak krutě si příroda dokázala pohrát s lidskou bytostí. Ve všech případech se jedná o figuríny osob, které skutečně žily. Je logické, že takto postižené bytosti vzbuzovali zájem ostatních lidí. Pokud pomineme jejich nesnadné zařazení se do společnosti, přitahovali pochopitelně také zájem vědců. Díky tomu můžeme i dnes spatřit jejich fotografie a modely v různých muzeích celého světa. Výstava se do Čech vrací po 13 letech velmi úspěšného turné v Holandsku a Německu. Tyto lidi příroda poznamenala opravdu krutě. Pocházejí z nejrůznějších koutů Evropy, ale všechny spojuje stejná věc, genetické anomálie. Jejich netypická těla zachycují voskové figuríny.


Rosalia Bradford.

Je zapsána v Guinessově knize rekordů jako žena s největším váhovým úbytkem. Původně vážila 477 kg, vlastním snažením se jí podařilo zhubnout na136 kg. Poté se samozřejmě musela podrobit několika zákrokům na odstranění přebytečné kůže.


                                                                        Foma Ignatiev.

Žil v Rusku v 18. Století. Trpěl tzv. ectrodactylií, což je geneticky vrozená porucha. Prsty na rukou a nohou jsou srostlé a připomínají račí nebo krabí klepeta.


Aloisia Wagner.

Trpěla tzv. tetra-amelia syndromem, narodila se bez horních i dolních končetin. Byla známa pod uměleckým jménem "Violeta". Celý život vystupovala v cirkusech.


Buster Simcus.

Byl nejtlustším mužem světa, zapsal se Guinessovy knihy rekordů. V roce 1995 dosáhl váhy 610 kg. Musel podstoupit sérii odtučňovacích operací. V roce 2005 vážil necelých 85 kg.

Čtyřoký muž.

Žil údajně na začátku 19. Století ve viktoriánské Anglii. Měl výborný zrak, všechny čtyři oči byly naprosto zdravé. Nejspíš si jej vybájil některý ze ziskuchtivých majitelů panoptik


Bill Durks.

Bill Durks označovaný jako "Muž se třemi očima" nebo "Muž se dvěma tvářemi" trpěl vrozenou vadou, která způsobovala rozdvojení obličeje.

 


Člověk nosorožec.

Přezdívku získal podle zvláštního výrůstku na nose, kterým připomínal nosorožčí roh. Je jednou z tajemných postav panoptik viktoriánské Anglie.

Edward Mordake.

Podle pověsti byl urozeného původu. Na zadní straně hlavy měl mít druhou tvář, která nebyla schopna přijímat potravu ani mluvit. Když Edward plakal, tvář se usmívala.

       


Jednooký muž.

                   Pochází z USA, snaží se vyhýbat popularitě a odmítá veškeré veřejné produkce.


Johnny Eck (Eckhardt).

Johnny Ecky byl americký cirkusový umělec. Narodil se bez vyvinutých dolních končetin. V současnosti je znám hlavně díky své roli v kultovním filmu Toda Browninga z roku 1932 - Zrůdy.

Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení


11 komentářů:

  1. Mirku, vzpomínám si, že tato výstava, tedy spíš panoptikum, před lety putovalo po několika městech u nás.
    Takže se opět vrací?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to výstava staršího data, která se uskutečnila v našem městě, a fotografie jsem měl uložené v archivu, takže teprve teď na ně došlo.

      Vymazat
  2. To je tedy sestava, tam už snad schází jen jednorožec.
    Je trochu smutné, že takové deformace se mohly stát vyhledávanými čísly v různých kabaretech, i když postiženým to mohlo vedle pochybné slávy zajistit živobytí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V úvodu se uvádí 27 exponátů, tak je možné že, jsem všechny ani nezchytil, protože to místo nebyla tak velké, a figuríny byly dost blízko sebe. Jejich postižení bylo v té době určitým způsobem jejich obživy pro obě strany.

      Vymazat
  3. O výstavě těchto figurín jsem už někde četla a mám pocit, že něco podobného bylo před pár lety i v našem městě. Jen mě takové výstavy nelákají, protože bych pak měla z toho "noční můry"...Přeji příjemné a pohodové zimní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každá výstava je jiného charakteru, a není na škodu vidět něco nového, i když to může působit depresivně.

      Vymazat
  4. Ze zvědavosti bych se na takovou výstavu podívat šla, ale jak bych to pro sebe přijala, to nevím.
    Spíš mi bohatě stačí Tvoje fotky :-).
    Hezký víkend!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Pro podívání na fotky to asi stačí, aspoň si člověk udělá přehled o některých postiženích, což je jistě nepříjemné i pro ně samotné.

    OdpovědětVymazat
  6. Není to pěkná podívaná. Určitě bych takovou výstavu vynechala. Přesunu se o článek výš, tam je to příjemnější.

    OdpovědětVymazat
  7. Nevím, jestli bych na takovou výstavu šla. Je mi těch lidí líto. A nakonec mají společného jmenovatele, nejen v tělesném postižení, ale většina jich našla uplatnění v cirkuse a to mi přijde ještě smutnější, protože na nich principálové vydělávali.

    OdpovědětVymazat