pátek 21. dubna 2023

Tábor Mír v Olivětíně.


 

Za Olivětínským pivovarem směrem na Benešov při pravé straně se rovněž nachází tábor, který má svou historii, i když ne tak dlouhou jako pivovar Olivětín nebo Schrollovy závody.  Postaven byl někdy kolem roku 1938 jako výcvikový tábor pro tzv. Hitlerovu mládež a Hitlerjugend. Organizace přímo podléhající Hitlerjugend, sdružovala mladší děti od 10 let obou pohlaví. Jungvolk ( pro chlapce ) a Jungmädel ( pro dívky). Cílem této organisace bylo vychovat mládež, která by byla zcela oddána myšlenkám nacistického Německa. Tomuto cíli byla podřízena i výchova v těchto organizacích či jejich táborech. Důraz byl kladen na fyzickou připravenost, schopnost rozumět taktice a umění ovládat zbraně. Pro tyto děti byl život naplánován na dlouhou dobu dopředu. Diktátor pro " svou " mládež vytvořil jednotný program: v deseti nástup do Jungvolku, ve čtrnácti Hitlerjugend, potom NSDAP; následovala pracovní služba a odvod do wehrmachtu. V letech 1942 - 1945 tábor sloužil pro ubytování válečným zajatcům a zavlečeným civilním dělníkům z Polska a Ukrajiny, kteří byli stále ve větším počtu nasazováni na práci na Broumovsko. V pozdějších letech kolem roku 1950 začal být tábor využíván pro dětskou rekreaci. Tábor byl upravován a rozšířen o další objekty tak, aby vyhovoval všem požadavkům. Od roku 1998 již tábor není využíván ani udržován a v současné době je v soukromém vlastnictví.


8 komentářů:

  1. Podobný osud, kdy objekty nejsou využívány a hlavně udržovány má spousta míst. Mohl dodnes sloužit třeba jako škola v přírodě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejich rušení bylo zapřičiněno tím, že jednalo o Pionýrské tábory. Ty byly nahrazovány Skautskými oddíly.

      Vymazat
  2. Máme i tady na severu plno míst, kde bývaly různé tábory, později pionýrské. Dnes už slouží buď jako rekreační střediska ( vím tady jen o jednom), některé zcela zchátraly a budovy byly časem obsazené nepřizpůsobivými občany a mnohé už jsou zbourané...Tak to dopadlo asi v celém pohraničí...Zajímavý osud. měj se moc hezky a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady se jedná o stejný osud. Škoda takových zařízení.

      Vymazat
  3. Hitler to měl pěkně promyšlené, jak lidem naplánovat život, k tomu ještě řešil, jaké páry se mohou sezdat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hitler sí upravil pořekadlo: poručíme větru dešti a také všem lidem.

      Vymazat
    2. Ijá jsem tam v 60tých letech jezdila každoročně na tábor a moc na to vzpomínám.Při návštěvě tohoto místa nedávno, to jž bylo k nepoznání

      Vymazat
    3. Díky za komentář.Tábora je opravdu škoda, ale časy se měníajsou zase jiné druhy táborů.

      Vymazat