sobota 23. července 2022

Věžní hodiny.


Věžní hodiny v dřívějších dobách řídily každodenní práci a život našich předků, protože ne každá domácnost měla své hodiny. Časem oznamovaným z věže se řídily děti při svých hrách a dospělí při práci. Ještě dnes, dříve narození s nostalgií vzpomínají, jak jim, jako dětem, maminka kladla na srdce:" až zazvoní klekání (což bylo v létě v 19 hodin), ať jsi doma!" Po té se teprve odbýval život rodiny. A co znamenají fungující věžní hodiny ve dnech 21 století? Říká se: "když bijí, vesnice žije." Zvuk jejich cimbálů bere pod svůj příkrov celý kraj tak daleko, až kam je slyšet. Je pomyslnou spojnicí předků, současníků i těch budoucích. Takový přístup je spíše zachováván na vesnicích nebo obcích. Ve městech je spíše snaha zvuk věžních hodin omezit, pro rušení zejména nočního klidu. Často jsou i případy, že se takový hodinový stroj odstaví, přestane se udržovat a jeho zkáza je neodvratná. Jedním z takových je například i někdejší kostel Zmrtvýchvstání, vybudovaný r. 1903 německou luterskou církví, dnes Církve československé husitské. Zda zdejší hodinový stroj pochází z doby vybudování tohoto kostela, nebo je starší se nepodařilo zjistit. Je ale možné, že po očištění by byl nalezen nejen letopočet jeho vzniku, ale i dílna mistra hodináře. Při původním vzhledu se jistě dalo hovořit o unikátnosti a kráse s obdivem po dlouhých letech činnosti, a to až někdy do roku 1980. Pak se o něj nikdo nestaral, celý hodinový stroj zrezivěl včetně číselníků. Jeho obnova je dnes již spíše záležitostí odborné firmy k posouzení celkového stavu.






Nad hodinami je umístěn tento nápis "Ora et labora. " Význam: "Modli se a pracuj" - heslo benediktinů. Lat. »modli se a pracuj«. Je to motto - benediktinských mnichů, které podivuhodně shrnuje benediktinský ideál života.

Jak by měl vypadat v chodu udržovaný hodinový stroj, je z následující ukázky z kostela sv. Mikuláše v obci Úvalno u Krnova.











20 komentářů:

  1. Moc hezký a zajímavý článek. Ano, podle odbíjení hodin, ale také zvonění se řídily práce. Vím, když jdu ráno do přírody, tak mě zvonění v sedm hodin upozorní, že je čas se vrátit domů. Polední zvony svolávají k obědu, večer v šest... klekání... Je čas k večeři. Přeji ti krásné letní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, odbíjení hodin i zvonění je příjemné tam, kde není hustá bytová zástavba. To si pak lidé stěžují na jejich hlučnost zvláště v nočních hodinách. Dnes je už hodinový stroj na věžích řízen elektronicky, takže se dá nastavit.

      Vymazat
  2. To je opravdová škoda, nemluvě o renovaci stroje, asi i samotní odborníci na mechanické stroje hodin budou těžko k nalezení.
    Budova kostela a věž je ale krásná, snad by se dalo řešit i zcela novým elektrickým strojem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve starších objektech se stále ještě nacházejí převážně mechanické hodinové stroje. Díky zkušenostem hodinářů a dobrému technickému zázemí provádějí některé servis služby všech typů hodinových strojů. U opotřebovaných nebo zanedbaných hodinových strojů se provádí rozsáhlejší generální opravy. Tam, kde již oprava není možná, je doporučena výměna za repasovaný mechanický stroj nebo instalaci nového elektronického systému. Provádějí také zakonzervování původních mechanických strojů, servis všech typů hodinových strojů, generální, opravy ,výměny za repasované mechanické stroje, instalace nových elektronických systémů, zakonzervování původního stroje

      Vymazat
  3. Jo, fungující hodiny (nejen na věži) by chtěl každý, ale učit se hodinářem - to ne, každý chce být ajťákem ☺. Nevím, jak kde, ale najít schopného hodináře bude už problém, i když věžních hodin je dost. V Úvalně mají štěstí, ale zrovna tento týden jsme byli u Ostravského orloje. Ten není na věži, ale pěkně v suchu v muzeu a někdy ho dám také na blog. V poledne krásně odbíjel ☺.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na vesnicích se dodržuje tradice věžních hodin a jejich odbíjení. S tím je také spojena jejich údržba, která vyžaduje zkušené hodináře. To dokladují i hodiny v Ostravském muzeu. Je to jedinečná podívaná na práci mistrů hodinářů To, že o taková povolání dnes není moc zájem je spojeno asi i s tím, že se jedná o soukromé podnikání.

      Vymazat
    2. Tak to vůbec nevím, že v ostravském muzeu mají orloj, ale víte, že Ostrava má ještě jeden orloj? Nachází se v Divadle loutek, tedy na jeho venkovní straně budovy. Každé dvě hodiny se otevřou dvířka a objeví se dřevěné postavy. Mnozí místní ani o něm neví. Dvířka se zavřou a stěny nijak neupoutávají kolemjdoucí.

      Vymazat
    3. V Ostravě jsem byl několikrát, ale o tom orloji jsem ještě nevěděl.¨Díky za informaci.

      Vymazat
  4. Hodinové stroje jsou umělecká díla! Vždy je musím obdivovat...

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  6. Odpovědi
    1. Děkuji Majko. Hodinařina je stále mým koníčkem, i když to už nejde tak jako dříve.

      Vymazat
  7. Ahoj Mirku. Tak jsem Tě opět objevil.Ten zrušený blog.cz s námi pěkně zamával.... Hodinové strojky jsou úžasné, nikdy jsem nic podobného neviděl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za návštěvu mého blogu. Různé druhy hodin a hodinových strojů, jsou k vidění na různých výstavách.

      Vymazat
  8. Ahoj Mirku. Zdravím Tě z Jeseníku.

    OdpovědětVymazat
  9. Jak se daří? Dlouho tady nic nečtu. Přeji 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím jsem neměl moc příležitostí. Jednak jsem byl delší dobu v nemocnicích s mozkovou příhodou, a k tomu se přidaly i další, které mi znemožňují volnější pohyb. Až to bude možné, zase se na blogu ozvu. Díky za komentář a zájem.

      Vymazat
  10. Už jsem si říkal co s Tebou je. Držím Ti palce, pilně se kurýruj ať jsi zase fit. Jirka (jirik-bloguje.bloguji.cool)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky jirko, a jak se zase zlepší počasí abych mohl vyrazit na kole bude to lepší

      Vymazat