neděle 17. července 2022

Oybin.

 


Z Náměstí Osvobození ve Cvikově vyráží pravidelně dvakrát týdně v úterý a ve čtvrtek v měsících červenci a srpnu výletní turistický vláček. 


Cvikov náměstí


Ten vás odveze do německého Jonsdorfu k Motýlímu domu nebo až do lázeňského městečka Oybin. 


Jonsdorf u Motýlího domu ..

Zde vás čeká prohlídka skalního města, starý gotický hrad a klášter postavený na mohutné pískovcové stolové hoře. Tento hrad nechal zbudovat Karel IV. jako své původní sídlo.  V Německu si každý účastník hradí sám veškeré vstupy, občerstvení apod. Výletní trasy nejsou hromadně organizovány průvodcem, zajištěna je pouze doprava. Počet míst ve vláčku je omezen na 56 míst. Časový prostor na prohlídku Oybinu je cca 4,5 hodiny. V místě je možné navštívit různá bistra, občerstvení a kavárny. Využít je možné i místní turistický vláček, který vás proveze okružní jízdou po Oybinu, přes ZOO až ke hradu. 
Horský expres přijede k nádraží v Oybinu. Pěší cesta ke hradu je cca 1,5 km, částečně po schodech. V Jonsdorfu Horský expres pouze zastaví a pokračuje rovnou v cestě do Oybinu. Návštěvníci, kteří se rozhodnou vystoupit v Jonsdorfu, mohou po prohlídce Motýlího domu buď zůstat v Jonsdorfu a navštívit třeba skalní město či krytou halu s různými atrakcemi pro děti Kindertobeland. Odpoledne znovu nastoupí do Horského expresu a dojedou do Cvikova.



Půjdete-li na hrad, (využít můžete i okružní jízdu městečkem místním vláčkem), projdete městečkem až k evangelicko-luteránskému kostelíku. 


Tady začínají schody, po kterých kolem kostela příjdete ke vstupu do hradu. Většinou je kostel otevřený a stojí určitě za prohlédnutí.


Skála Oybin (515 m n.m.) nad městem, kde se nachází hrad a klášter, ohromí svojí velikostí. Na hřebenech v okolí města je několik pozoruhodných skalních útvarů. Ta se začíná psát někdy ve 13. století a z této doby se dochovala jen torza prvního opevnění. Mezi roky 1311 až 1316 zde vládne Jindřich z Lipé, který nechal vybudovat silné opevnění v podobě mohutných hradeb.














11 komentářů:

  1. V Oybinu jsem byl asi před 15 lety, ale dostal jsem se tam ze Žitavy (Zittau) a pozoruhodné skalní město s torzem katedrály si také pamatuji, i několik fotografií odtud mám. Krásné místo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oybin je lázeňská a výletní obec na jihovýchodě Saska, v okrese Zhořelec, poblíž hranic s Českou republikou. Má 1340 obyvatel. Dominuje jí mohutná pískovcová stolová hora s ruinami stejnojmenného hradu a kláštera. Hezké místo na výlet.

      Vymazat
  2. Se zájmem jsem si prohlédla a pročetla, protože ta místa vůbec neznám, je to od nás hodně daleko. Mapa mi pomohla, je to vlastně blízko Hrádku n. Nisou, takže pro turisty nebo obyvatele, kteří žijí v těch oblastech, je to výborný tip k výletu. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda exotické motýly, pavouky a plazy? Tropické skleníky jsou něco pro Tebe. Zajeď do Jonsdorfu v Žitavských horách. Uprostřed tropického světa rostlin, obklopeni palmami, banánovníky a bambusovníky, můžete hodně zblízka zažít tropické motýly v jejich přirozených podmínkách. Atmosféru džungle dodá jezírko s malým vodopádem. Misky s ovocem a karafiáty jsou ideálním místem na pozorování krásně zbarvených a zároveň dobře maskovaných motýlků.

      Vymazat
    2. Jistě je to zajímavé, ale takhle dostupné spíše pro vás v této oblasti. Pro nás tady se nedá jet na otočku, přes celou republiku, to chce mít ubytování a na dvě noci to je málo, když tam člověk už je, chce to více dní. Zatím nejdál v této oblasti jsem byla asi v Náchodě.

      Vymazat
    3. V tom ti musím dát Hanko za pravdu.

      Vymazat
  3. Johnsdorf i Oybin znám a byli jsme tam také. Jsou to moc pěkná místa a hlavně blízko u sebe, tak že kdo chce, stihne obě místa za jeden den. My jsme byli na každém zvlášť a užívali si je. Výhodou je, že se tam dá vstupné platit kartou. Jen restaurace na Oybinu je pro nás ost drahá. Alespoň nám to tak přišlo. Jako důchodci už musíme přepočítávat...tak že volíme spíš svačinu s sebou. Měj se hezky a opatruj se.
    .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, jak Oybin tak Jonsdorfj jsou turisticky zajímavá místa, jen ty ceny nejsou pro nás,ale zdražuje se všude a všechno včetně vstupného. Hezký den a pozor na sluníčko.

      Vymazat
  4. Díky za skvělou turistickou informaci, velice zajímavé místo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velice hezké místo, kde je k vidění hodně zajímavostí. Díky za komentář.

      Vymazat
  5. Teda Mirku, ty jsi cestovatel. Od té doby, co jsme se viděli na parkovišti a ptal jsem se Tě na cestu k panu brusiči nožů, se stala spousta věcí.

    OdpovědětVymazat