neděle 29. května 2022

. Důsledky nepřátelské propagandy.


V roce 1942 byl fanatismus obyvatelstva vybičován do krajnosti. Nacistická propaganda zvyšovala nenávist německého obyvatelstva zejména vůči sovětským válečným zajatcům a zavlečeným civilním dělníkům z Polska a Ukrajiny, kteří byli stále ve větším počtu nasazováni na Broumovsko.



Jako reakce na tyto poměry se uskutečnily i některé odvety, jako to bylo například v roce 1943 na nádraží v Meziměstí, kde došlo k vykolejení nákladního vlaku. Z důvodů přehození výhybky zde došlo ke značné škodě jak na vlakové soupravě, tak i na kolejovém svršku. Všichni zaměstnanci se museli shromáždit před budovou na nástupišti, kde došlo k výslechům a hledání viníků. K jakému výsledku se došlo a zda byl někdo potrestán, není známo.

Počátkem roku 1945, už nikdo o konečné porážce Německa nepochyboval. Na Broumovsku se připravovala domobrana složená z chlapců a starců k obraně Broumovska proti Rudé armádě. Aby se obyvatelstvo bránilo až do krajnosti, aby každý patník, každý příkop se stal pevností, bylo Broumovsko zaplaveno takovým množstvím hrůzostrašných příběhů o sovětské okupaci, že kapitulace Německa 8. května 1945 vyvolala v Broumově i okolních vesnicích celé série sebevražd. V dubnu 1945 se zhroutila výroba ve všech broumovských závodech. Cvičení nacistické domobrany se střídala s připravováním bílých praporů. Bezprostředně po obsazení Broumovska Rudou armádou 9. a 10. května 1945 se začali na Broumovsko vracet čeští starousedlíci, kteří na podzim roku 1938 museli Broumovsko spěšně opustit a současně přicházeli i zcela noví lidé, aby tu našli domov. Nástupem roku 1945 bylo ve znamení konečného vítězství.

V Broumově vládla mezi obyvatelstvem stísněná nálada a obavy před budoucností, protože většina obyvatelstva byla německého původu. Již třetí den po osvobození, přišla do Broumova Československá vojska a byla ubytována v klášteře, tak jako vojsko z předcházejících let. V létě 1945 se Němcům zabavovaly různé nemovitosti, které byly dány ve prospěch českého obyvatelstva. Zabaveno bylo i německé zboží firmy Schroll. Vedení závodu v Olivětíně a v Meziměstí s celkem osmi sty zaměstnanci se v srpnu 1945 ujala národní správa, která trvala až do října, kdy byl Schrollův podnik znárodněn. Spolu s druhým největším podnikem na Broumovsku, firmou Gyger v Broumově -Velké Vsi, a polickým závodem Viléma Pellyho se počátkem roku 1946 stal základem vládou nově zřízeného národního podniku Východočeské bavlnářské závody se sídlem v Náchodě.

 


Meziměstí ještě jednou, tentokrát o 25. let později z roku 1968.


Dne 20. srpna 1968 krátce před půlnocí začala vojska pěti států Varšavské smlouvy (SSSR, Polsko, Bulharsko, Maďarsko a Německá demokratická republika) obsazovat území Československa. Jednalo se o reakci na emancipační procesy československé společnosti usilující o větší občanské svobody a ekonomické reformy.








8 komentářů:

  1. Historie....rok 1968 jsem zažila a toho strachu, když jsme s kamarádkou cestou z odpolední směny potkaly první ruské tanky a netušily jsme, co se vůbec děje, až ráno ve čtyři hodiny mi táta přišel říct, že nás okupují ... a já jela po odpolední směně ještě nevyspalá na ranní směnu, kterou jsme vyměnila kolegyni protože měla nemocné dítě. Vlastně jsem ještě byla do konce srpna na praxi a posledního mi končil učební poměr. Jako sedmnáctietá jsem z toho byla vyplašená, když do autobusu nám hrozili pěstmi...Raději nevzpomínat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ten den se pamatuji dobře. Když jsem ráno vstával do práce a pustil si rádio, tak jako každý den, tak první vysílání bylo právě o obsazení našeho státu. V továrně se o ničem jiném nemluvilo a informace byly jen neúplné. Poslední snímky tanků jsou tady z Meziměstí, kde je přechod z Polska, a z té strany přijížděla polská armáda.

      Vymazat
  2. V té době, kdy nebyl internet a informovanost byla omezená na cenzurované rozhlasové (a později televizní) vysílání, bylo asi mnohem snazší podlehnout propagandě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omezená informovanost rozhlasu, televize i tisku dokázala mezi lidmi udělat mnoho zlého. Proto také řada lidí odcházela do zahraničí.

      Vymazat
  3. V té době s omezenou informovaností bylo asi mnohem snazší podlehnout propagandě a šeptandě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většina lidí hledala v tisku a jiných zdrojích pravdu a důvody o obsazení našeho státu. Tímto bezpredentním aktem propagandisticky označovaným coby “bratrská pomoc” a hrubě porušujícím elementární zásady mezinárodního práva Sovětský svaz spolu s přidruženými satelity názorně demonstroval imperiální a totalitní podstatu svého režimu.

      Vymazat
  4. Muselo to být "zajímavé" v tom r. 1945 v oblasti, kde žila asi většina německého obyvatelstva, blížila se Rudá armáda a pak byl konec války a odsun. Trochu se zajímám o osídlování našeho pohraničí po válce, zrovna jsme byli v Jeseníkách, tam to také bylo, podobně v Orlických horách nebo na Šumavě. Podařilo se Broumovsko dobře osídlit novým obyvatelstvem?

    OdpovědětVymazat
  5. Největší úbytek obyvatelstva nastal po druhé světové válce, kdy došlo k odsunu obyvatel německé národnosti z Československa.

    OdpovědětVymazat