neděle 5. června 2022

Vyhlášení všeobecné pracovní povinnosti.

                                       Celkový pohled na Broumov z roku 1937.

K poklesu výroby u firmy Schroll došlo až po vypuknutí druhé světové války na podzim roku 1939. Příchod německého vojska pro broumovské Němce znamenal velké rozčarování, vojáci viděli v broumovských obchodech plno zboží, které v Německu neměli, takže je šmahem skupovali a posílali domů. Obchody se rychle prázdnily, a tím klesala spokojenost broumovských Němců. Nacistická okupace podstatně zhoršila sociální postavení dělníků. V továrnách pracovali pouze staří dělníci, kterých se netýkala branná povinnost a ženy.


Byla vyhlášena všeobecná pracovní povinnost, která se týkala všech Němců. Nedostatek pracovních sil se na Broumovsku začal projevovat zahájením války proti SSSR, v roce 1941- 42. Zajímavým momentem byla vzrůstající nespokojenost žen, kde řada z nich právě u Stalingradu ztratila své blízké, protože tam byly nasazeny divize sestavené a vycvičené ze sudetských Němců. Pokud zůstali na Broumovsku Češi, bylo jejich postavení značně složité. Do konce války neměli klid. Byli neustále vyslýcháni, museli se pravidelně hlásit na gestapu. I pak však zůstávala výroba relativně značně vysoká. Nezměnil se podstatně ani okruh vývozu. Počet zaměstnanců na měsíční plat bylo 123. a počet dělníků bylo 1.260. Jako majitelé byli přihlášeni Eduard Langer - Schroll nar. 1893 v Broumově, a JUDr. František Fischer, nar. 1890 v  Kunčičkách v  Orlických horách.. Fischer byl prokuristou u firmy Schroll a jeho spoluvlastnictví se týkalo jen nepatrného procenta. Vedení firmy Schroll zůstalo i za okupace v rukou německého majitele. Eduard Langr - Schroll nevynechal žádné příležitosti, aby svou pozici zesílil. V předvečer Prvního máje 1941 vyznamenal čestnými dary dělníky a dělnice, kteří pracovali u firmy déle než 25. let. 7 jich pracovalo 50. let, 23 zaměstnanců 40 let, 6 zaměstnanců 30. let a ostatních, kteří, pracovali přes 25 let bylo 200.

 



4 komentáře:

  1. Zajímavý článek. téměř všechno jsme si dokázali tady vyrobit sami. Teď jsme závislí na ostatních a to je špatně. Podporují se vysokými dávkami lidé, kteří pracovat nechtějí a nebudou a mají se líp než ti, kteří chodí do práce a ještě se smějí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně těchto výhod pro zaměstnance fi Benedikt Schroll, bylo zavedeno i v době, kdy byl závod n.p. Rozhodujícím dokumentem byo uzavírání PKS, kde byla řada výhod pro zaměstnance. Jejich výčet by byl dost rozsáhlý.

      Vymazat
  2. Smutné vzpomínky,těžké osudy. Je potřeba si to vše připomenout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Starší generace si to pamatuje, a vzpomíná na řadu osudů svých blízkých nebo spoluobčanů. Na taková jednání se nedá zapomenout.

      Vymazat