neděle 15. května 2022

Dravci.

 

Klub sokolníků v ČR sdružuje dostatek chovatelů.  Jejichž produkce mláďat je natolik velká, že se část vrací v rámci záchranných programů zpět do přírody. Občas u nás probíhá při různých příležitostech ukázka výcviku dravců, od místních chovatelů. Hlavním činitelem ohrožujícím dravce na našem území ČR zůstává civilizační tlak spojený s ničením jimi osídleného prostředí. Většinou negativně působí na uvedené ptačí predátory intenzivní kácení v lesích, k prostředí necitlivá zemědělská výroba a rozšiřování lidských sídel do krajiny. Rušení ornitology, kroužkovateli, fotografy, turisty, horolezci či lesním personálem ovlivňuje místní populace některých druhů, ale komplexní hrozbu pro dravce nepředstavuje. I když je trávení volně žijících živočichů v ČR hned několikanásobným trestným činem a může ohrozit i lidské zdraví, pachatel dosud nebyl nikdy dopaden. Ačkoliv od ledna 2010 platí v ČR zákaz držení karbofuranu nad určité množství, traviči stále disponují jeho zásobami. Přitom na jednu návnadu postačuje jen několik kapek neředěného roztoku.
















8 komentářů:

  1. Hezké snímky. Obávám se ale, že se uvedené nepříznivé faktory nepodaří odstranit. V nejlepším případě se podaří částečně je omezit a i to potrvá léta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechny tyto nepříznivé faktory jsou na chování lidí v přírodě, zrovna tak jako odhazování různých odpoadků.

      Vymazat
  2. Jsou to krasavci. Takový orel je pěkně těžký a ta rukavice také. Držela jsem ho na ruce pod Kokořínem. Někdy mi je těch krasavců na předváděčkách docela líto, když tam tak stojí, uvázáni za nožičku celý den. Ale asi jsou zvyklí. Je pravda, že ti traviči fakt by měli být pořádně trestáni, stejně tak jako ti, kteří vcházejí do uzavřených oblastí jako je u nás České Švýcarsko. Dělají tam rachot a dokonce lezou na zakázané skalní útvary v oblastech uzavřených kvůli hnízdění sokola stěhovavého. Dokonce tam před třemi týdny parta mladých Němců střílelo rachejtle a zapálili tím les u Gabrieliny stezky. Jen že je sice turisté viděli a jejich řádění oznámili, ale ve finále je nikdo nechytil. Přeji Ti krásné májové dny hlavně ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, díky moc za komentář a musím s tebou souhlasit ve všech směrech o kterých tady píšeš. Asi máme ještě nedostatečné zákony, které by přírodu chránily.

      Vymazat
  3. Mám ráda předváděcí "akce" dravců pro veřejnost i ZOO, i když někdo může mít opačný názor. Kde jinde bychom tak zblízka vidět dravé ptáky? Vzpomínám na zámecký park v Lednici na Moravě, kde jsem si mohla i výra pohladit, nevím, co na to "říkal", je na lidské doteky už zvyklý, nakonec co má dělat ... Ale pro lidi, hlavně děti to význam má, protože je to jedna z možností, jak se tvoří vztah k přírodě. Pro mládež je důležitější, když si mohou potěžkat dravce na ruce nebo ho pohladit, než když se podívají na obrázek v encyklopedii.

    OdpovědětVymazat
  4. Hanko, takový přímý kontakt je pro děti určitě nezapomenutelný zážitek Kde jinde se s takovou možností mohou setkat..

    OdpovědětVymazat
  5. Na těchto předváněních dravců vždy obdivuji, že jsou tak ochočení a neodletí pryč.

    OdpovědětVymazat
  6. Většinou jsou tito dravci uvázáni za nohu, pouze při výcviku jsou od chovatelů vypouštěni za kořistí, ale ti se zase vrátí i s kořistí.

    OdpovědětVymazat