sobota 19. února 2022

Výstava Friedrich Iwan .


 Friedrich Iwan vynikal kreslířskou zručností už na gymnáziu. Na doporučení profesora výtvarné výchovy se úspěšně ucházel o studium na Královské škole umění a řemesel ve Vratislavi. Zásadní vliv na něho měl profesor Carl Ernst Morgernstern, autor mnoha obrazů z Krkonoš. Profesor bral své studenty na malířské plenéry a vzbudil v nich zájem o krajinomalbu s horskými motivy. Jeho rozvoj zbrzdila Velká válka. V pruské uniformě prošel fronty v Polsku, Litvě, Rumunsku a ve Francii, kde všude také maloval a kreslil. Hlavní dílo ale vytvořil po první světové válce v Krkonoších. U již známého autora si mecenáši zadávali malované obrazy,




Sněžka z Planiny, tempera na plátně, nedatováno.


Zimní krajina v Krkonoších, olej na plátně, nedatováno.



Kostel sv. Kříže a katedrála ve Vratislavi.




Podgórzynské rybníky a Sněžné jámy, olej na plátně kolem roku 1930.



Podzimní krajina v Krkonoších, akvarel na papíře, nedatováno.




rytecké pomůcky


Exlibris


Friedrich Iwan po celý rok putoval s ruksakem po Krkonoších i okolí, skicoval, hledal nová témata, pozoroval přírodu a tvořil. Maloval krajiny bez stafáže, postavy se v jeho pracích objevují sporadicky. Důležitá je krajina, kompozice, forma, světlo, barva, hodnota. Umělec oslavoval krajinu různým způsobem, ale vždy mistrovsky.


13 komentářů:

  1. Obrazy jsou krásné, téměř jako kolorované fotografie. A motivem Krkonoš připomínají díla romantického malíře Caspara Friedricha Davida.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na jiném z obrazů je autoportrét Iwana, který byl namalován po propuštění z vězení. Když byl v roce 1945 po návratu domů obviněn, že přechovává zbraň a radiostanici. Svůj portrét situoval do krkonošské krajiny z české strany. Na pozadí je Sněžka a Obří Důl, kam už nebylo Iwanovy se po skončení války podívat.

      Vymazat
  2. Takové obrazy mám ráda. Rodiče také znali v Čechách jednoho mlíře, který putoval po krajině a koupili od něho několik obrazů. Josef Hora měl ještě bratra, jehož obrazy jsou asi na aukcích více ceněné a já jsem ty Josefovy dost prodala a nechala jsem si jeden, nádhernou zimní krajinu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obrazy se zimní krajinou bývají kouzelné s nezaměnitelnou kompozicí.

      Vymazat
  3. Zajímavá reportáž a moc krásné obrazy. Ty krajinky jsou opravdu nádherné. Přeji krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obrazy jsou opravdu nádherné, zvláště když jsou z našeho kraje kde to znám.

      Vymazat
  4. Obrázky jsem si zvětšila a moc s mi líbí. Díky za článek o takové zajímavé osobnosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi

    1. Při zvětšeném náhledu vyniknou jejich podrobnosti, a člověk se více pokochá jejich kouzlem.

      Vymazat
  5. Prohlížím si ty obrazy a vybírám, který se mi líbí nejvíc, asi ty dva nad ryteckými pomůckami. Můj strýc také maloval.☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy se obraz vybírají těžko. Je to ovlivněno jejich umístěním a prostředím kde jsou instalovány.

      Vymazat
  6. Putování celý rok krajinou Krkonoš...tak to musel být hodně otužilý, dnes si něco takového nedovedeme představit, to nepohodlí. Přeji krásné dny. :-)

    OdpovědětVymazat