pátek 5. listopadu 2021

Výpomoc Schrolovým závodům v úpravě tkanin.

 

Vedle pivovaru stojí barokní kaple Bolestné Matky Boží. Kolem kapličky a pivovaru v Olivětíně vede silnice do Benešova, (Strassenau ) a na Janovičky (Johannesberg). Na místě dnešní kaple stávala od roku 1601 její dřevěná předchůdkyně. Zděná kaple byla vystavěna přesně o 100 let později. Podle pověsti žily v lesích mezi Benešovem a Heřmánkovicemi, drobné bytosti. Byly to staré, převážně ošklivé malé divoženky s plochýma nohama, jejich řeč byla jen nesrozumitelné kňourání. Mužíci s šedým obličejem, kteří se oblékali do kůry a lišejníků, žili zase na zalesněném hřbetu táhnoucím se podél Stěnavy nad Olivětínem. Bydleli prý pod kořeny pařezů.

Koncem května 1925 uzavřely Schrollovy závody dohodu se Spojenými barevnami Broumov o podmínkách, za nichž bude upravováno Schrollovské zboží. Zdá se, že úpravna v Olivětíně nestačila vývozním požadavkům a proto musely být tkaniny upravovány v jiném závodě. V roce 1927 bylo v Olivětíně v provozu 2,500 tkalcovských stavů, v továrnách pracovalo 95 úředníků a zřízenců a 2.658 dělníků. Objednávky na rok 1928 byly tak výhodné, že ředitelská rada uvažovala o dalším zvýšení výroby. V Olivětíně bylo instalováno 88 plně automatizovaných stavů, což umožnilo zvýšit výrobu o 15%. Ještě celý rok 1928 stoupal odbyt Schrollových výrobků na všech zahraničních trzích. Změnu přinesl až "černý pátek" na newyorské burze 4. října 1929. Za tímto krachem následovaly další otřesy prakticky na všech burzách světa, které postihovaly zejména textilní průmysl. Kupodivu se i tato krize zprvu u firmy Schroll zastavila. Ještě v létě 1929 stoupala poptávka po Schrollových výrobcích, takže výroba v Olivětíně měla být ještě více vystupňována. Ředitelská rada počítala s přínosem oněch 88 plně automatizovaných stavů. Od listopadu 1929 se poprvé od světové války měla také u firmy Schroll omezit výroba. Krach na newyorské burze urychlil propuknutí krize.

                   
              
                                                     
                         Po   kliknutí myší na obrázek se otevře ve větším rozlišení.   




6 komentářů:

  1. Zajímavé povídání. Hezky se mi to četlo. O těch divoženkách a mužících - to je velice zajímavé. Každý kout má nějaké takové zajímavosti, jako v našem kraji jsem se dočetla o skřítcích zvaných Kverxové, kteří prý jsou v lesích právě v tomto koutě od Frýdlantska přes Žitavu až po Dolní Poustevnu. Je to také zajímavá pověst. Tolik bylo v naší zemi kvalitních textilních továren. Všechno zrušeno. Je to smutné. Přeji Krásné dny hlavně ve zdraví a těším se na další zajímavý článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, bylo by zajímavé dočíst se o všech bájích a pověstech ze všech krajů. Továrna, o které se tady píše stále je v provozu, a jsou to úryvky o jejím vývoji. Zdravím a přeji hezké dny.

      Vymazat
  2. Já ten kraj samozřejmě neznám, ale o našem textilním průmyslu a tradicích něco vím. Zajímá mě to a ta hospodářská krize byla světová, jak známo, takže ovlivnila vlastně všechny druhy průmyslu. Lidé od nás pak odcházeli za prací do Ameriky, znám i jeden konkrétní případ z naší rodiny. Takový boj o přežití.
    Díky a také se těším na další zajímavé články. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krize se promítla do všech oblastí, někde víc, někde míň. Ani Amerika od toho nebyla ušetřena, i když tam odcházelo hodně lidí za lepší budoucnosti.

      Vymazat
  3. Vždy mě překvapuje, že krach na burze v New Yorku mohl mít už tehdy tak celosvětový dopad. Dnes, když je vše propojeno online, se to dá pochopit.

    OdpovědětVymazat
  4. Krach na newyorské burze předznamenal Velkou hospodářskou krizi. Následující pokles akcií byl ukončen až roku 1932, kdy kurz dosáhl minima a nastal vzestup.

    OdpovědětVymazat