neděle 31. října 2021

Stromoví.


Které stromy se u nás dožívají nejvyššího věku? V současnosti dochází k průběžnému kácení lesů a jejich obnově, takže se lesní porosty většinou příliš vysokého věku nedočkají. Běžný hospodářský les má zřídkakdy stromy starší 100 let. Kdysi v pralesích ale byly běžné smrky a borovice ve věku 300 let. V řadě případů se tak jedná spíše o odhady než o přesné stanovení. To vše nahrává legendám o stáří.

Nejstarší smrk objevili na Šumavě v první zóně zdejšího národního parku. Průměr jeho kmene je téměř 60 cm, na výšku měří 20 metrů. Na podzim roku 2015 z něj vědci z brněnské Mendelovy univerzity odebrali štěp k výzkumu. Následně zjistili, že první letokruh si strom vytvořil už roku 1372, poslední pak v roce 1994. Pamatuje tedy samý sklonek vlády Karla IV. Jeho odumření v 90. letech 20. století způsobilo zřejmě napadení kůrovcem.

Hodně rušno je i mezi kandidáty na nejstarší dub. Máme jich totiž hned několik: Žižkův dub v Náměšti nad Oslavou údajně s 950 lety i Oldřichův dub v Peruci, jehož stáří má být 800 let. Dnešní dub v Peruci však vládu knížete Oldřicha určitě nepamatuje. Podle odborníků jde o mladší strom, který zřejmě převzal pověst původního dubu po jeho zániku. Stejně ošidné je to i se Svatováclavským dubem ve Stochově. Pověsti mluví o 1120 letech jeho existence, realita ale napovídá přibližně 700 roků. Odhady a pověsti prostě bývají značně nadsazené.

Ve Vilémovicích u Ledče najdete úplného českého rekordmana – tis. Tyčí se do výše 10 metrů a podle odhadů je jeho stáří 1500 let. Legendy vyprávějí, že prý ho zde nechali růst benediktinští mniši. Považovali ho za symbol smrti. Uváděný věk je ale také zřejmě pouhou legendou. V našich podmínkách je málo pravděpodobné, aby se strom dožil více než 1000 let. Odhad stáří až 2000 let se zase přisuzoval tisu v Krompachu. Tento údaj ale uvedl na pravou míru v roce 1967 docent Jaroslav Hofman. Analýzou letokruhů pomocí vrtů určil, že krompašský tis je starý „jenom“ 400–500 let. I tak ale věk hodný respektu.




 















Po   kliknutí myší na obrázek se otevře ve větším rozlišení.   


8 komentářů:

  1. Zajímavý článek a nádherné fotografie. Mám ráda přírodu, obdivuji vzrostlé stromy. Chodím ráda ke zdejším vodárnám, kde jsou nádherné lípy, javory a jírovce ( kaštany). Mám ráda i břízy, i když se tvrdí, že jsou to plevelné stromy, ale krásný březový háj dokáže na podzim vytvořit nádhernou scenérii stejně, jako v létě pokud je dostatek vláhy, tak tam rostou křemenáče a kozáci. Děkuji za krásný článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, máš výhodu, že máš nedaleko takové místo. Hodně různých stromů a navíc místo, kde nacházíš dost hub.

      Vymazat
  2. Mirku, moc krásné barevné fotky. Podzim je prostě fotogenický a jsem ráda, že se u nás podnebí střídá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I když to máme Majko každý jinak, přesto pro fotografování je podzim tím nejbarevnějším obdobím roku.

      Vymazat
  3. To je moc pěkné téma a zajímavé info. Také mám ráda podzim a fotím ty barevné stromy. Máme pár stromů mezi domy, jsou tam čtyři břízy, divoká třešeň, vrba a kaštan a strom, který neznám. I když mi na jaře ten pyl vadí, jsem ráda, že tady jsou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některé stromy lidem vadí pro jejich pyl, ale to se ovlivnit nedá, jedině v té době do takových míst nechodit. Díky za komentáře a opatruj se.

      Vymazat
  4. Hned ten první snímek je parádní, stromy vypadají jako několikagenerační rodina :).

    OdpovědětVymazat