úterý 26. října 2021

Začátek podzimu.

 

Všechny tyto fotografie jsou pořízeny na začátku podzimu, kde jsou patrné postupné změny ve vybarvování přírody. Už jste také slyšely o desateru týkající se přírody? Jsou zásady, které definují, jak bychom se měli chovat v lese. Dodržovat bychom je ale měli kdekoli v přírodě! Patří mezi ně třeba: nekřičet; nerozdělávat oheň; netrhat sazeničky ani semenáčky; nelámat větve stromů; neplašit zvěř; pohybovat se po vyznačených cestách a stezkách; nebo právě neodhazovat odpadky! V ČR máme, oproti mnoha jiným státům, obrovskou výhodu – veřejně dostupnou síť kontejnerů, do kterých můžeme odpady pohodlně třídit. Není pochyb, že v nejbližším místě určitě narazíme na hnízdo sběrných nádob, a odpad tak budeme moci vytřídit. Příroda si umí poradit s odpadem, který sama vyprodukovala. Ovšem s většinou toho, který v ní zanechají lidé, to bez naší pomoci nezvládne dlouhá léta, v některých případech tisíce let…

 













Po   kliknutí myší na obrázek se otevře ve větším rozlišení.   
                                                                

10 komentářů:

  1. Mirku, krásné fotky 👍👍 a pravdivá slova o přírodě.
    Naproti nám kdysi bývalo pole, přes které je veden 200 řad vody na sídliště Dědina a tím pádem je tu stavební uzávěra. Postupem doby tu vznikl "prales" náletových dřevin. Chodíme tam na ořechy. Dokážu ještě pochopit, že tam někdo odveze shrabané listí, nebo posekanou trávu... ale, letos jsme narazili na dlaždice. A přitom kousek odsud je každý týden přistavován kontejner. Příroda nám tohle jednou vrátí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, když se jedná o listí nebo trávu, tak se o nic nejedná. Po čase z toho vznikne kompost a ten ještě může někomu posloužit. Horší je to když je to suť.

      Vymazat
  2. Mirku, to jsou moc krásné fotografie i text o desateru v přírodě. Já chodím na procházky do luk a pokud mám s sebou v batohu pytel a rukavice, tak kolem cesty odpadky sbírám. To bych ale mohla po některých cestách chodit každý den a sbírat pořád, zvláště tam, kudy jezdí hodně cyklistů. Po čase to omrzí, protože je to zbytečná práce. Lidé jsou nepoučitelní, zvláště ta mladší generace. Kde dopijí, tam vyhodí, položí... Tak jsme si tímto tématem trochu pokazili dojem z krásné přírody. Já mám přírodu ráda a ráda tam relaxuji a pozoruji proměny po celý rok. Pokud jdeme na výlet máme svačinu v krabičce, kterou používáme opakovaně a pití v termosce. tak že my odpad = 0. Měj se moc hezky a opatruj se a užívej si hezkých dní v přírodě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím Jarko, že stále po někom sbírat odpadky, taky jednou přestane bavit, zvláště když je to pořád na stejných místech.

      Vymazat
  3. Mirku, ty fotky jsou moc pěkné. Myslím, že s desaterem nemám problém, ale zase často do přírody nechodím. Jenže bydlím u zastávky a stačí, že před vchod sednou lidé, co čekají na bus... Hrůza, odhozené cigarety jsou to nejmenší, plno sáčků, půlky rohlíků na záhonku, plechovky... bus přijede a vše se zahodí. Fuj! ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu fotografií, a musím Ti dát za pravdu, že u některých zastávek je to až hanba mluvit. Škoda, že většinou tam jsou odpadkové koše, ale pro někoho je to dost z ruky, a udělat pár kroků navíc je naprosto vysilující.

      Vymazat
  4. Hezký článek a ještě hezčí fotky. Jirka

    OdpovědětVymazat
  5. Nechápu, jak někdo může v přírodě odhazovat odpadky jako papír, plechovky, sklenice.
    Jediné, co tam jsem schopen odhodit, je ohryzek od jablka, protože ten je přírodní a třeba nějaká zvěř ho ještě zkonzumuje, ale slupku z banánu nebo pomeranče už ne, protože jsou chemicky ošetřeny a nejí se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to v lidech a jejich vztahu k přírodě. Škoda, že si ji dokážeme takhle ničit.

      Vymazat