sobota 9. října 2021

Jánské lázně-stezka korunami stromů.

 


Hlavní záchytné parkoviště, odkud je přístup ke kabinkové lanové dráze vedoucí na Černou horu.


Stezka korunami stromů Krkonoše se nachází v jednom z hlavních horských center - Janských Lázních. Od hlavního záchytného parkoviště vede kabinková lanovka na Černou Horu. Lanová dráha Černohorský express je zdejší historicky již třetí kabinovou lanovkou. V zimě vozí z Janských Lázní na vrchol Černé hory zejména lyžaře, v létě usnadňuje cestu na horské hřebeny turistům a milovníkům cyklistiky. 





Protože k vlastní prohlídce Stezky vede dost náročné stoupání lesní cestou, kolem těchto chalup, vyjely jsme na další parkoviště, které je u této vyhlídkové rozhledny. Po zaplacení vstupného začíná prohlídka, která Vás provede druhově pestrým lesem a čekají tu různá překvapení a poučení. Další část o stromech a kořenovém systému se nachází v podzemí dřevěné rozhledny a představuje spletitý kořenový systém. Celá trasa je o délce více jak 1500 m. Každé poschodí této rozhledny nabízí jedinečné pohledy na okolní lesy. Rozhledna má 12 pater a je přístupná i pro kočárky s dětmi, případně tělesně postižené. Pro ty odvážnější vede kolem středu kovové točité schodiště. Pro toho kdo chce být rychleji dole je možnost za příplatek sjet vnitřkem tubusu na suchém tobogánu, který má přes padesát metrů do přízemí.


Vstup k pokladně.
 

Po zaplacení vstupného a projitím přes turniket začíná už vlastní prohlídka.





Přechody pro ty odvážnější.


Pohled na záchytné parkoviště Jánské Lázně.



Tady už prosvítá mezi stromy vlastní vyhlídková věž.



Podzemní naučné centrum vybudované společně se Správou Krkonošského národního parku, které je jediné svého druhu u nás, vás zavede až pět metrů pod úroveň terénu. Má rozlohu 150 metrů čtverečních a dozvíte se tu vše o životě pod povrchem, o vlastnostech půdy a na vlastní oči tu také uvidíte spletitý kořenový systém krkonošského lesa.









Takové bylo rozloučení.

                        Po kliknutí myší na obrázek se otevře ve větším rozlišení.                  




16 komentářů:

  1. Ahoj Mirku. Stezka je nádherná a je podobná té, kterou jsme navštívili před lety u Lipna. Také k ní vedla lanovka, ale my jsme to nahoru s mladými vystoupali docela náročnou cestou pěšky. Také tam bylo seznámení s faunou i flórou žijící na Šumavě, druhy dřeva - jak zní a jak se poznají, jakou mají strukturu i jak se stromy pěstují. Zajímavostí i různýách atrkcí je u stezky mnoho pro děti i dospělé, pokud nejsou líní číst, bavit se, zastavit se a přírodu vnímat celou její nádherou. Díky za krásný příspěvek a přeji Ti krásné dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, děkuji za návštěvu na blogu a za komentář. Jeden rok jsme se také chtěly podívat na stezku u Lipna. Ubytování jsme měly v Rožmberku na 3 dna, ale celou dobu nám to propršelo, tak mimo několika vycházek po okolí jsme mohly navštívit pouze zámek. Přeji hezké podzimní dny ve zdraví a hodně hezkých fotografií.

      Vymazat
  2. .krku,měli jste krásný cíl výletu.

    OdpovědětVymazat
  3. Je podobná jako na Šumavě nad Lipnem. Tam se mi libilo. Skoro bych řekla, že vstup s pokladnami je stejný. Přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Majko škoda, že nám to na Lipně nevyšlo a celé dny tam pršelo. Některé prvky u těchto stezek jsou asi stejné, aby zapadaly do prostředí. Přeji hezké a slunečné dny.

      Vymazat
  4. Mirku, musel to být báječný výlet. 👍👍 A navíc báječně zdokumentovaný.
    My byli v roce 2019 na podobné stezce v Bavorském národním parku a tam jsme dostali poukázku na slevu na další podobné stezky, včetně těch našich. A pak přišel covid a poukázka propadla.

    OdpovědětVymazat
  5. Takové stezky jsou báječné a každá má jiné výhledy do okolí. Škoda propadnutí takové slevy a možnosti návštěv i našich stezek v korunách stromů. Já jsem byl pouze na Lipně, kde nám to nevyšlo pro déšť a pak tady v Jánských lázních. Alenko přeji hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  6. Mirku,fotolozdravy z Janských lázní poslal v létě vnuk,který tam byl s rodiči na dovolené. Stezku korunami stromů prošli také,vyjeli lanovkou. Děkuji za procházku zajímavými místy.🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jistě se tam vnukovi i jeho rodičům líbilo, a je tam také nabídka sjet dolů toboganem. To musí být také dobrým zážitkem, ale to jsem si netroufl. Stačil mi ten křik od těch, kteří to právě sjížděli.


      Vymazat
  7. V Janských Lázních jsme několikrát byli, dcera tam pár let bydlela, ale na té stezce ne. Jednou jsme byli lanovkou na Černé Hoře. Krkonoše mám ráda, krásné prostředí a není to od nás až tak daleko 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jánské Lázně a Krkonoše celkem jsou moc hezkým krajem. Pocházím nedaleko těchto míst, a je jen škoda, že jsou v posledních letech tak negativním způsobem znečišťovány odpadky.

      Vymazat
  8. Na Černou horu jsme kdysi šlapali pěšky a Janské Lázně si také pamatuji a někde je mám na fotografiích, ale tuto rozhlednu neznám. Architektonicky velmi zajímavá stavba a tím, že kovové schodiště má ukryto uvnitř, pěkně zapadá do přírody.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 2. července 2017 byla v krkonošských Janských Lázních otevřena Stezka v korunách stromů. Stala se po Stezce korunami stromů u Lipna nad Vltavou a Stezce v oblacích v Dolní Moravě třetí atrakcí tohoto druhu v Česku. Zároveň se svými více než 1500 metry patří k nejdelším stavbám svého druhu v Evropě. Její dominantou je 45 metrů vysoká vyhlídková věž ze dřeva a oceli vypínající se nad až 150 let staré stromy a na rozdíl od ostatních korunových stezek má i podzemní část. Kromě toho lze z horního patra sjet do přízemí padesátimetrovým ocelovým tobogánem.

      Vymazat
  9. Ráda jsem se na "vaši" stezku podívala. Před dvěma týdny jsme se vrátili z dovolené na Valašsku a také jsme měli v plánu navštívit stezku "Valašku" na Pustevnách, ale počasí se tak změnilo k horšímu, slabá viditelnost a vítr, že jsme tam už nešli. Ta vaše vyhlídková věž je o hodně vyšší, zajímalo by mě, jestli je z věže dobrý výhled (za příznivého počasí).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové počasí nás potkalo, když jsme chtěly navštívit stezku na Lipně. Stezka v Jánských Lázních a výhled nemá chybu, vidíte opravdu přes půlku Krkonoš. Uvidíte i nedalekou Černou horu, kam můžete vyjet lanovkou. K té dojdete od této stezky za cca 20 minut nebo můžete popojet autem na druhé, dolní parkoviště. Parkoviště u vstupu na stezku je opravdu hned vedle.

      Vymazat