pátek 15. října 2021

Adršpašské skály

 


Jezírko před vstupem do skal

I když, počasí neodpovídalo slibovanému, přesto to byl ten správný čas pro návštěvu skal v Adršpachu. Že jsme tam již kolik let nebyli, je ovlivněno asi tím, že to máme takřka za humny a většinou se vyhledávají místa vzdálenější, a to co je nejblíže, je opomíjeno. Při procházení skalním městem narazíte takřka na každém kroku na skálu, která byla díky svému tvaru nějak pojmenována. Mezi nejznámější skály Adršpašského skalního města patří bezesporu Homole cukru, která stojí na své špičce, takže se člověku zdá, že musí každou chvíli spadnout a proto ji především děti pro jistotu podpírají klacíky. Dalšími známými útvary jsou např. Džbán, jehož ucho Vám možná bude svým tvarem připomínat delfína nebo milenci, nejvyšší a nejznámější souskalí v celém skalním městě. I přesto, že na každou pojmenovanou skálu ukazuje šipka s jejím jménem, je někdy opravdu těžké najít mezi balvany různých tvarů např. skalní útvar s názvem Dvojčátka v peřince, Rukavice, Orlí hnízdo či Krakonošov a lenoška. Avšak většinou stačí trochu zapojit fantazii a skálu najdete.

  


Starosta













Rukavice









Hlava medvěda



                           Po kliknutí myší na obrázek se otevře ve větším rozlišení.                  


16 komentářů:

  1. Mirku, moc děkuji za krásnou procházku Adršpašskými skalami. 👍 Jezdívali jsem tam docela často. Sestry manžel byl horolezec, znal tam doslova každý kámen. Dokonce jsme tam v mládí stanovali u jezírka, tehdy to ještě bylo možné. Máme procourané i vedlejší Teplické skály.
    A souhlasím s tebou, že člověk většinou podniká výlety někam dál a to, co je za humny opomíjí.
    Měj hezké dny. 🍀🍁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, děkuji za komentář, ve kterém je poznat, že to místo a další znáš moc dobře. Stanování u jezírka je už dávnou minulostí. Dnes je to chráněná oblast, ale horolezců do skal chodí stále dost. V nedávné době byl také horolezecký festival a na zámku je horolezecké muzeum. Přeji hezké podzimní dny.

      Vymazat
  2. Máte dobré, že v blízkosti bydliště máte tak atraktivní místo a jsem ráda, že aspoň prostřednictvím těchto krásných fotek jsem se mohla "projít". Zaujala mě "Rukavice", ale zároveň mě napadlo, jestli se tam ještě podívám. ... ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to jediné místo, které nabízí takové procházky a vyhlídky. Některé jsou náročnější, jiné méně, ale na všech je hezky. V Adršpachu je také nádraží, takže není problém se sem dostat, ale ze vzdálenějších míst je to přece jen výhodnější autem. Pokud se sem dostaneš, přeji hezký výlet.

      Vymazat
  3. Moc krásné fotografie Mirku. Byli jsme v Adršpašských skalách hned několikrát a uvažovali jsme o další návštěvě, ale bohužel nás odradily ty davy lidí, které tam poslední dobou jsou, a navíc teď už tam nemáme nikde blízko nikoho u koho bychom se mohli ubytovat, protože na cestu tam a zpět je od nás mizerné spojení a za jeden den se to prostě stihnout bez auta nedá. Přeji Ti příjemný d víkend a děkuji za nádhernou reportáž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, děkuj za komentář, a máš pravdu v tom, že poslední roky jsou tyto skály přelidněny a taková procházka už nenabídne takovou pohodu, jako tomu bylo dříve.

      Vymazat
  4. My byli v Adrzbachu před více jak 20 léty,bylo tam krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Před 20 lety se dala prohlídka uskutečnit ještě v klidném prostředí. Dnes, když jedu okolo, tak parkoviště jsou přeplněná, ve skalách davy lidí.

      Vymazat
  5. Krásné! Já tam byl v minulém století, ale pořád si pamatuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to už je dlouhá doba, ale i tak se za tu dobu moc nezměnilo mimo vstupného a velkého množství lidí.

      Vymazat
  6. Mirku, díky za příjemnou a zajímavou procházku. Mám to do těch míst daleko, tak alespoň touto cestou. O tom přelidnění jsem také slyšela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář a zajíždět do vzdálených míst na jeden den se moc nevyplatí. Teď je možnost sociálních sítí jako je blog a tam je řada různých ukázek a fotografií. Přeji hezký podzimní den a další podzimní vycházky.

      Vymazat
  7. Toto místo znám (na rozdíl třeba od Českého ráje, Českého a Saského Švýcarska) jen z internetu, opravdu úžasné útvary příroda stvořila a vtipné jsou i jejich názvy, např. Rukavice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na prohlídku je třeba si vyhradit min. 2 hodiny. Cestou míjíte mnoho krásných skalních útvarů s nejrůznějšími názvy, jako jsou milenci, starosta a starostová a další

      Vymazat
  8. Je fajn navštívit skály po letní sezóně, kdy si je může člověk řádně vychutnat bez lidí. V létě musí být mezi prvními hned při oteviračce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V letních měsících je lepší se tomuto místu vyhnout a navštívit jiná místa, která se v našem okolí nabízejí.

      Vymazat