středa 20. října 2021

Zámek v Adršpachu.


V minulém článku jsem ukazoval několik záběrů ze skal v Adršpachu a nyní se podíváme do nedalekého zámku v Adršpachu. Zámek vznikl přestavbou starší tvrze, kolem roku 1886, kdy jej vlastnili Nádherní z Borutína. Po roce 1945 byl zámek majetkem státních statků a po opravě roku 1970 byl užíván jako depozitář Státního ústředního archivu. V nedávné době tu byla také výstava kostýmů a rekvizit z pohádek Princ a Večernice z roku 1979 a Třetí princ z roku 1983. Právě Adršpach byl jedním z míst, kde se natáčely některé záběry pro tyto pohádky. Nejdříve se ale vrátím zpět do zámku k prohlídce a ukázce v několika fotografiích již zmíněných kostýmů.

 






























                                   Po   kliknutí myší na obrázek se otevře ve větším rozlišení.   
           
   

9 komentářů:

  1. Mirku, o existenci zámku v Adršpachu jsem doteď neměla tušení. Vždycky se jelo rovnou do skal. Pokud do těchto končin znovu zavítáme, určitě se do zámku podíváme (a stejně tak do kláštera v Brounově). Výstava kostýmů je kouzelná a vrací nás všechny na chvíli do pohádky. 👍👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, zámek je nedaleko hlavního parkoviště do skal. Nachází se tam také horolezecké muzeum a občas tam jsou i další výstavy.

      Vymazat
  2. O zámku jsem neměla tušení stejně jako Alenka. Výstava kostýmů moc hezká,dokonce v některých hradech a zámcích nabízí kostýmy k focení, ovšem nejsou to pohádkové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kostýmy z těchto pohádek jsou hezké, a nafotil jsem to jak to šlo nejlépe.

      Vymazat
  3. Nádhera, tam by si šaty vybrali i celebrity, které se předvádí v Karových Varech na filmovém festivalu.

    OdpovědětVymazat
  4. Odpovědi
    1. Asi by s tím neměly problém, vždyť některé k tomu neměly daleko.

      Vymazat
  5. Jo, tady by se mi líbilo. Pěkně jsi interiéry představil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zámeček je Majko, sice malý, ale jsou tam prostory pro různé výstavy. V prvním poschodí je stálá výstava horolezeckého muzea, kterou jsem už publikoval. Na nádvoří se pak konají další kulturní akce, jako je divadlo apod.

      Vymazat