úterý 14. září 2021

Kachny na řece.


Kachna divoká nejznámější a stále ještě nejběžnější plovavá kachna. Typické je pro ni lesklé modré zrcátko lemované po stranách bílými proužky. Samec má ve svatebním šatě kovově zelenou hlavu, bílý obojek kolem krku, kaštanově hnědou hruď a černá, srpovitě stočená střední ocasní pera. V prostém šatě je podobně jako samice hnědý, nevýrazně skvrněný. Kachna divoká je obyvatelem stojatých i tekoucích vod. Potrava rostlinná (části rostlin) i živočišná (zejména drobní bezobratlí); získává ji mimo jiné při „panáčkování“, kdy ponoří hlavu, krk a hruď, zatímco zadní část těla a ocas zvedne nebo ji sbírá s ponořenou hlavou a krkem. Hnízdí zpravidla na zemi, ale i v různých polodutinách.  Hnízdění začíná již v březnu (odtud i jméno „březňačka“), kdy samice snáší 5 až 13 vajec. Na snůšce sedí a o mláďata, která vzápětí po vylíhnutí opouštějí hnízdo, pečuje jen samice.










  Po kliknutí myší na obrázek se otevře ve větším rozlišení.



14 komentářů:

  1. Na kačenky se chodíme dívat na potok hlavně v zimě. Po zbytek roku se ukrývají někde v křoví. Občas nám přeletí nad chalupou. Díky za zajímavý článek a pěkné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sledování kachen a jejich potápění je zajímavá podívaná. Při hezkém počasí se dá strávit hodně času u vody. Kachen tady máme dost po celý rok.

      Vymazat
  2. Také jezdíme k rybníku,či přehradě pozorovat kachny. Skvělé fotografie a plno informací.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kachny a ostatní vodní ptactvo jsou skvělým námětem pro pozorování. Jeden čas se tu držely i labutě a divoké husy, ale omladina je plašila házením kamenů, tak se odstěhovaly.

      Vymazat
  3. Moc krásné fotky a děkuji za poučení. Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Majko za pochvalu a určitě by od tebe byla fotky lepší. Nemám na to takové vybavení.

      Vymazat
  4. Asi 1 km od chalupy v Bučovicích máme dvě jezírka a tam je docela velká rodina kachen, když tam přijdeme s vnučkami, hned se ženou za námi a vylézají z vody, protože vědí, že jim něco neseme "na zub".
    Zvlášť roztomilá je jejich drobotina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá to Miloši, že tam máte kačenky už ochočené.

      Vymazat
    2. V Bučovicích je taky hezký zámek a uprostřed zahrada s kašnou a vodotryskem.

      Vymazat
  5. Jo, plovavé kachny se potápěním nebo i vzletem z hladiny odlišují. Nedávno jsem měla na blogu čírku, tam jsem to studovala. Kachny ráda fotím, hlavně, když je jich více, např. v Luhačovicích nebo v ZOO na rybníku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V ZOO je velký výběr pro focení, tam je možnost výběru.

      Vymazat
  6. Občas jezdím kolem 6 rybníků v okolí a většinou smutně koukám na jejich prázdné hladiny. Bez života. To nebývalo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někde to tak je, že tam kde bylo živo, dnes nenajdeš živáčka.

      Vymazat
  7. Moc hezké fotografie. Tady bývá nejvíce kačen na rybníku Cihelna a také u školy na soutoku Mandavy a Pstružného potoka.

    OdpovědětVymazat