sobota 18. září 2021

Řešení nezaměstnanosti ve Schrollových závodech.

 

V květnu 1920 se sešlo v klášterní restauraci v Olivětíně dělnictvo, ke kterému promluvila pí. Luxová, jež byla zřejmě mluvčím dělnictva u Schrollů. Diskutovalo se o tom, jak odstranit nezaměstnanost. Po delší diskuzi schválilo dělnictvo prohlášení, že souhlasí s rozhodnutím závodu zavést během 14 dnů snížení pracovní doby na 32. hodin týdně, aby se tak našla práce pro 100 nyní nezaměstnaných dělníků. Tato restaurace je součástí pivovaru, který je umístěn v zadní části nádvoří a založení pivovaru, které se uvádí na rok 1345 - 1348. Tento letopočet se vztahuje na období udělení městských práv pro klášterní pivovar, který byl umístěn přímo v prostorách benediktinského kláštera. Vzhledem k několika požárům v klášteře, se rozhodlo vedení benediktinského kláštera vybudovat pivovar nový, mimo prostory kláštera. Ten byl postaven v letech 1712 - 1714 v Olivětíně se zachováním všech majetkových práv včetně výrobních receptur a provozovalo jej do poloviny 20. století broumovské benediktinské opatství.


Pohlednice z roku 1904 ukazuje pivovar a v popředí pivovarskou restaurace.

Vlevo dole: nádraží v Olivětíně.


Klášterní restaurace v Olivětíně.


Dobová fotografie pivovarské restaurace.

  Po kliknutí myší na obrázek se otevře ve větším rozlišení.




4 komentáře:

  1. Mirku to je velice zajímavý článek. Mám tisíc chutí na příští rok sehnat někde v Broumově ubytování, abychom se tam s manželem porozhlédli po místech, která jsi mi představil ve fotografiích z minulosti. On i ten váš kraj je moc krásný. Určitě se tam najde hodně míst ke krásným a fyzicky nenáročným procházkám. Měj se krásně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko určitě by jsi něco vybrala ze široké nabídky.
      https://www.kudyznudy.cz/kam-pojedete/kralovehradecko/broumovsko/broumov
      https://www.kudyznudy.cz/kam-pojedete/kralovehradecko/broumovsko/adrspach
      https://www.kudyznudy.cz/aktivity/broumovske-steny-v-chko-broumovsko

      Vymazat
  2. Myslím, že to je rozumný způsob řešení nezaměstnanosti. V určité podobě se to používá i dnes, kdy v případě problému se zakázkami pracovníci berou 60 % platu a pracovní poměr se jim neruší.

    OdpovědětVymazat