sobota 14. srpna 2021

Odlet čápů.

 


Toto jsou asi už poslední snímky čápů před jejich odletem. Jedná se hnízdo na pivovarském komínu Broumov Olivětín. Desítky čápů bílých je možno v těchto dnech pozorovat na polích, kde se shromažďují a připravují ke společnému odletu do teplých krajů. Čápi k nám přiletěli koncem března a začátkem dubna, odchovali jedno až pět mláďat a nyní v polovině srpna postupně odlétají. Čápi bílý u nás hnízdí převážně na komínech. Je známo, že od nás odlétají převážně jihovýchodním směrem přes Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko do Turecka a dále přes Izrael do Afriky.

 


                           Poslední drobné úpravy, aby bylo připraveno pro návrat v dalším roce.

                Na hnízdě se oba partneři zdraví hlasitým klapáním zobáku s typickým záklonem hlavy.













Po kliknutí myší na obrázek se otevře ve větším rozlišení.





6 komentářů:

  1. Mirku opět jsi mě potěšil nádhernými fotografiemi čápů. My jsme pozorovali před pár dny, jak jich asi deset kroužilo nad městem. Už se chystají na dlouhou cestu. Jen jsem byla v pracovním a plela záhon před domem a rovna neměla čím fotit. Díky za hezkou podívanou a přeji krásné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, tohle jsou asi poslední fotografie čápů. Dnes jsem se byl opět podívat u hnízda, ale je už prázdné. Vypadá to , že skutečně už odletěly.

      Vymazat
  2. Ty fotky jsou krásné, ale nemají to čápi jednoduché, jen co odchovali mladé, už zase taková štreka. Léto se schyluje k závěru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cesta do Afriky ale není samozřejmostí pro všechny čápy. Někteří končí cestu už ve Španělsku a každým rokem najdeme i u nás pár míst, kde se s čápem můžeme setkat i v zimě.

      Vymazat
    2. Je neuvěřitelné, že tak velký pták má takovou výdrž zvládnout tak extrémní vzdálenosti.
      A přečkat zde v zimě je pro něj také něco mimořádného.

      Vymazat
  3. Cestu absolvují na etapy a dokáži využívat vzdušných proudů, které napomáhají jejich letu. Adaptace na zimní podmínky pro přezimování u nás, je pro čápi asi hodně náročné, i když existují záchranné stanice, které se v takovém případě dovedou o ně postarat.

    OdpovědětVymazat