čtvrtek 19. srpna 2021

Toulavka.




Někdy se stane, že hned ráno chytnete toulavou. Ráno začíná docela obyčejně. Když vylézá sluníčko, chci jít fotit svítání, není nic krásnějšího. Někdy ten neklid tak nějak rozchodím, ale většinou nerozchodím. Sluníčko vše zlatí a většinou obejdu blízké rybníky kde většinou vyplaším nějaké kachny. I když se nacházíme v CHKO, tak i na březích rybníků se válí odpadky. Většinou se pak raději vydám do nedalekého lesa, kde i obyčejný den se změní v pohádkový a jsem rád, že to toulání mám tak trochu v genech a je mi jedno po kom. Pravdou je, že člověk nemusí opustit hranice své rodné země, když to má v sobě zdravě nastavené a naplňuje ho vše, co dělá.














Při hledání hub dávejte pozor, aby Vás nepřekvapil.

                             Po kliknutí myší na obrázek se otevře ve větším rozlišení.



10 komentářů:

  1. Hlavně při toulkách nechytit klíště, to se mi už stalo. Ta žlutá kytka zhruba uprostřed je vrbina?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Vrbina tečkovaná dorůstá až 60 cm.

      Vymazat
    2. Díky, tuto rostlinu znám velice dobře. Na pohled, když kvete, nevypadá špatně, ale... Letos s ní doslova bojuji na "zahrádce" pod balkonem. Sousedka ji tam před lety vysadila a nedala na to sáhnout. Vrbina se rozroste a chová se jak invazivní rostlina, doslova zahlušila chryzantémy, konvalinky, a když se chystala na pivoňku a hlavně na růži, řekla jsem dost! Postupně ji vykopávám, protože to není malá plocha, jsou to prorostlé drny pod povrchem, které musí pryč a vrbinu tady už "nikdy" ☺.

      Vymazat
    3. Je to asi jako bolševník, taky nezničitelný.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Je potřeba využít každé chvilky, než přijde podzim a s ním plýskanice.

      Vymazat
  3. Mirku, moc pěkné fotky z toulání. Nikdy nepochopím, co vede lidi k tomu, aby si neodnesli zbytky po svém pobytu v přírodě s sebou a vyhodit do odpadu doma. Dneska také lidi dojedou autem až do lesa, jako by zapomněli, že se do přírody i chodit pěšky. Na fotkách je vidět, že sis toulání užíval. Přeji hezké dny pro toulání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Majko, jsou zásady které definují, jak bychom se měli chovat v lese. Dodržovat bychom je ale měli kdekoli v přírodě! Patří mezi ně třeba: nekřičet; nerozdělávat oheň; netrhat sazeničky ani semenáčky; nelámat větve stromů; neplašit zvěř; pohybovat se po vyznačených cestách a stezkách; nebo právě neodhazovat odpadky! V ČR máme, oproti mnoha jiným státům, obrovskou výhodu – veřejně dostupnou síť kontejnerů, do kterých můžeme odpady pohodlně třídit. Není pochyb, že v nejbližším místě určitě narazíme na hnízdo sběrných nádob, a odpad tak budeme moci vytřídit. Příroda si umí poradit s odpadem, který sama vyprodukovala. Ovšem s většinou toho, který v ní zanechají lidé, to bez naší pomoci nezvládne dlouhá léta, v některých případech tisíce let…

      Vymazat
  4. Po kom tu toulavou máš? Možná máš boty z toulavého telete :).
    Na divočáky se chodíme dívat do obory, naštěstí plot z drátů a latí je pro ně nepřekonatelný. Nejvíc se nám líbí proužkovaná a velice živá selátka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miloši, při sledování Tvých článků mám do toulavých bot ještě daleko.

      Vymazat