pátek 16. července 2021

Krnov. Kostel Panny Marie Sedmibolestné a Povýšení svatého Kříže


Kostel Panny Marie Sedmibolestné a Povýšení svatého Kříže na Cvilíně je barokní poutní kostel na Předním Cvilínském kopci na jihovýchodě města Krnova. Byl postaven v letech 1722–1728 staviteli Andreasem a Georgem Friedrichem Gansovovými. Kostel je – s několika přerušeními – ve správě Řádu menších bratří konventuálů (minoritů). 




Od 3. května 1958 je kostel zapsanou nemovitou památkou České republiky a v roce 2018 byl celý areál prohlášen národní kulturní památkou České republiky. V roce 1786 byl kostel uzavřen a nařízením císaře Josefa II. určen ke zboření. Byl ale vykoupen čtyřmi krnovskými měšťany – A. Philiebem, H. Schmidtem, C. Queskerem a M. Weissem za 406 zlatých. Protože podle císařského výnosu nesměli kostel nadále spravovat minorité, přešel do vlastnictví města Krnova a byl spravován diecézními kněžími. V okolí vrchu Cvilína poté vznikla kolonie domů zvaná Mariánské Pole a kostel znovuotevřený v roce 1795 měl sloužit pro její obyvatele. Začátkem 19. století byly kolem kostela postaveny zděné kaple Křížové cesty.













Cvilínská rozhledna se nachází na stejnojmenném kopci, nad městem Krnovem. Na Cvilíně, který má dva vrcholy jsou ještě další dvě zajímavé turistické atrakce, které jistě stojí za zhlédnutí. Rozhledna je kamenná romantická stavba zakončena vyhlídkou s cimbuřím, vysoká 26 metrů. Kamenná rozhledna, která se tyčí nad městem ve výšce 436 m. n. m. je zdaleka vidět. Stojí na stejnojmenném kopci - Cvilín. Umožňuje překrásný výhled do kraje. Temeno Předního Cvilínského kopce, poblíž rozhledny, zdobí monumentální stavba barokního poutního kostela sv. Kříže a Sedmibolestné Panny Marie, na vzdálenějším Zadním Cvilínském kopci se nalézají zříceniny hradu Cvilína. Rozhledna nabízí krásný pohled na Krnov a okolí, v němž se nacházejí další dvě vyhlídkové stavby - Rozhledna Hanse Kudlicha v Úvalně a dřevěná rozhledna na vrcholu Ježník.


                 Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení       

4 komentáře:

  1. Zajímavá reportáž z místy, které neznám Nádherný je kostel. ale i jednotlivé kaple Křížové cesty. Jsem sama ráda, že se tyto velké ale i drobné sakrální památky konečně opravují a dochází k jejich zviditelnění. Musíme si vážit těchto památek, které budovali lidé v minulých stoletích. Děkuji za zajímavý článek i krásné fotografie. Přeji hezké letní dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kostel, je Jarko umístěn v hezkém přírodním prostředí s výhledem na Krnov. Škoda že rozhledna je z důvodů rekonstrukce nepřístupna.

      Vymazat
  2. Jo, tak tady mohu napsat - tam to "znám". Cvilín je známé poutní místo v naší oblasti, kopec se tyčí nad městem Krnov a i když je Cvilín porostlý stromy, ten kostel je vidět docela z daleka už ze silnice. Je to tam udržované a je tam i rozhledna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhledna tam je, i když zatím nepřístupná. Výhled od kostela na Krnov je kouzelný.

      Vymazat