pondělí 3. května 2021

Tajemství mlýna nebo hradu v Karpatech.


 

Sice to vypadá jako tajemný hrad v Karpatech, ale není tomu tak. Je to pouze dnes již historická ruina v Olivětíně, bývalého mlýna. Sice to dnes nemá již hodnotu, ale při zvážení jejího stáří, kdy to pamatuje působení Benedikta Schrolla, jelikož tento mlýn byl jeho majetkem, tak můžeme dnes hovořit o tom, že má co dokladovat o vývoji části Olivětína. Že byl majetkem Schrolla, svědčí i výpis z katastru nemovitostí na budovu s č. p. 46 což je jedna z budov mlýna.


Sice na zázraky věřit nemůžeme, ale můžeme doufat a věřit, že až to jednou spadne, tak nikdo nebude poblíž a nic se nestane. Dobré to bude aspoň k tomu, že bude volný pozemek pro zájemce na zahrádky. Dříve pokud byl tento objekt obydlen, byl oplocen a zahrádky tam byly. Jinak by to mohlo také sloužit jako turistická zajímavost, protože kolem chodí dost turistů, kteří si tento objekt fotografují a podle řeči je to i dost cizinců.

 









 Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení

6 komentářů:

  1. Je to škoda, že plno objektů s historií chátrá a postupně se rozpadá. Stavi se plno novych hlavně továren a supermarketů na úrodné půdě a místa původní zástavby zůstávají zanedbaná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To, že se staví plno nových továren a supermarketů na úrodné půdě a místa původní zástavby zůstávají zanedbaná je nehorázné narušování přírody. Mnohdy s tím nic nesvedou ani ochránci přírody a ekologické spolky.

      Vymazat
  2. Mirku, je smutné, že nejsou finance na obnovu všech památek. 😢
    Snad se pozemek někdy v budoucnu opravdu stane jen zahrádkami a nedostane se do rukou nějakého developera.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některé památky se dají obnovit, jiné jako v tomto případě jsou asi už zbytečné.

      Vymazat
  3. Na předposledním snímku stavba působí impozantně. Jenže oprava by asi byla dražší, než ji postavit znovu. Je škoda, že nenašla někoho, kdo by ji udržoval a zveleboval.

    OdpovědětVymazat
  4. Náklady na jeho opravu by byly asi skutečně neúnosné, a navíc tam je špatný přístup pro rozpadávající se most.

    OdpovědětVymazat