pátek 30. dubna 2021

Restaurace "Famy" v Ráji.

 

 Do období let 19. a 20. století zapadá i připomenutí velmi často navštěvovanou výletní restauraci vilu " Famy ", v prostoru na okraji lesa, zvaného Ráj, kterou provozovala Julie Schubertová. Tato restaurace se nacházela mezi Olivětínem a Hejtmánkovicemi na pokraji lesního zátiší. Tento hostinec patřil do katastru Hejtmánkovice a jeho zobrazení pochází z období roku 1909. Po druhé světové válce restaurace postupně chátrala. V roce 1963 ještě stála prázdná budova, ale v polovině 60. let byla zcela zbořena. Přístupová cesta k této restauraci byla rovněž i od Olivětína lesní cestou a dosud je vzpomínáno na její zašlou slávu. Poslední nájemníci hospody s taneční verandou a zahradou, obklopené krásným jehličnatým lesem byly Franz a Daniel Dreclisel. Restaurace byla pojmenována jako " Ráj " a od toho je pojmenován i celý zalesněný kopec. K lesu Ráj je pověst o zlém duchu z Broumova, který prý číhal na kolemjdoucí, nebo uháněl ve voze se spřežením ohnivých koní. Ani duchovní z kláštera se zjevením nic nezmohli. Až jeden tovaryš a jeho kumpáni ducha začarovali do láhve a odnesli jej právě do míst, kde stával hostinec a kde se jej nadobro zbavili. Podle jiné pověsti ústila k Ráji jedna z podzemních chodeb z kláštera.

 


8 komentářů:

  1. Zajímavé místo a pověst. Je hodně míst, které po válce doslova zmizely z mapy, domy byly zbourány a někdy se právě k těm místům váže plno takových zajímavých pověstí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna této budovy je škoda, a dosud na ni starší generace vzpomíná jako na jedno z velmi hezkých výletních míst.

      Vymazat
  2. Já znám Ráj jako část Karviné - jak vzdálené, ale v některých věcech je to podobné. Také v tom blízkém Ráji bylo zbořeno hodně budov, dokonce tam stával i zámek a je pryč. A pověstí máme také dost, např. o černé kněžně. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se jedná o část Karviné, dostal jsem jsem teď 2 díl Šikmý kostel. Pokud se jedná o různé pověsti a báje, stojí zato je doplňovat do blogu k některým článkům.

      Vymazat
  3. Mirku, je škoda, že se takhle krásnou budovu nepodařilo zachránit.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč tahle budova zanikla nemám tušení, ale podobných se najde určitě víc. Zrovna si připravuji článek o bývalém mlýnu a využití jeho náhonu pro výrobu el. energie.

      Vymazat
  4. Ta restaurace má rozměry zámku. Taneční veranda, zlý duch uhánějící se spřežením ohnivých koní, jako kdyby na mě dýchla atmosféra z románu Pes baskervillský.

    OdpovědětVymazat
  5. Restaurace musela být skutečně hezká, už jejím umístěním na pokraji lesa. V její blízkosti byl také stavěn v dobách prázdnin dětský tábor, a ještě dnes pamětníci vzpomínají na výlety s dětmi k této restauraci na zmrzlinu.

    OdpovědětVymazat