pondělí 17. května 2021

Schrollův palác v Broumově.

 


V roce 1867 - 1868 postavil Josef Schroll dům s č. p. 239, který byl nazýván palácem a do něho se nastěhoval. V roce 1872 byla provedena první přestavba, byla v zahradě vybudována daí přístavba, kte sloužila jako byt pro zahradníka a kuchařky. le byly přistavěny stáje. V budově bylo zavedeno plynové osvětlení, ale po výbuchu plynu zde bylo v roce 1884 zavedeno elektrické osvětlení z vlastní elektrárny v Olivětíně. V roce 1885 byla provedena definitivní přestavba - byly zrušeny obchodní místnosti a celý objekt byl ízen jako obytný. Po smrti Josefa Schrolla bydlela v objektu jeho manželka Eleonora Krieschová -Schrollová, která provedla některé přestavby v roce1901. Když Eleonora Krieschová - Schrollová zemřela v roce 1923, celý objekt odkázala městu. Po několika letech průtahů se větí byla v roce 1931 zahájena přestavba přízemí, kde byla ízena spořitelna.




Dnešní budovu stského úřadu na Masarykově třídě v Broumově postavil Josef Schroll v roce 1868 jako nové representativní dlo své firmy. Do roku 1876 tu pracovala  centlní úpravntkanin. Budova vlevo, na prvním snímku vila postavená pro druhou Schrollovu dceru Eleonoru. Budova byla i v dalších letech upravována pro potřeby města.

 

Pohlednice ze sbírky p. Chalupníčka.

  Pohlednice z roku 1926 zobrazuje zahradní výstavu květin ve Schrollově parku za dnešní budovou stského úřadu.

Langrova rodina, bydlela také v Olivětíně, v budově s č. p. 156. což je dnešní základní škola v Olivětíně. Po uvalení národní spvy nad Schrolovým majetkem bydlel v této vile národní spvce. Později zde byly ubytovány řádové sestry a také Řekyně. V místech dnešní tělocvičny stávaly stáje pro koně a stodoly na seno.

 


Budova, kde bydlela druhá dcera Josefa Schrolla, Johana Schrollová (provdaná Langrová).

Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení



4 komentáře:

  1. Mirku, opět další zajímavý článek o Josefu Schrollovi. Zůstalo toho po něm hodně, nejen vzpomínky a zápisy v kronikác.

    OdpovědětVymazat
  2. Taková osobnost by si zasloužila velkou sochu na hlavním náměstí.
    A na budově č. 156 by se mohly vyučovat dějiny posledního století.

    OdpovědětVymazat
  3. V Broumově je po něm pojmenován Schrolluv park.

    OdpovědětVymazat