pondělí 8. února 2021

Broumovsko, Hvězda.


 



Vstupní brána na turistické stezce vedoucí od restaurace Amerika, která je umístěna pod lesem v údolí a je výchozím bodem pro výstup. Výstup na vrchol Hvězdy s převýšením cca 300 m. můžeme začít např. na červené nebo modré turistické značce z obce Hlavňov nebo z druhé strany po červené značce z obce Křinice. Jinou možností mohou být výstupy po žluté a modré turistické značce z obcí Pěkov nebo Hony



Kaple Panny Marie Sněžné byla postavena v roce 1733. Je to nejvýše položená stavba na Broumovsku, kaple se nachází v nadmořské výšce 674 m a je odtud krásný výhled na Broumovskou kotlinu, Javoří a Soví hory. Kaple se nachází v nadmořské výšce 674 m a je odtud krásný výhled na Broumovskou kotlinu, Javoří a Soví hory. Kapli Panny Marie Sněžné, nechal postavit umění milovný opat Otmar roku 1733 dle plánu stav. Kil. Dienzenhofera a na ochranu kaple chýši pro mnicha, zvanou Poustevna. Roku 1787 byla kaple z nařízení císaře Josefa II. zrušena. Opat D. J N. Rotter nechal kapli v roce 1855 obnovit. V dávných dobách před tím nazývalo se toto místo "Polická Hora“. Když roku 1670 byl na tomto místě postaven vysoký dřevěný kříž a na něm připevněna daleko viditelná zlacená hvězda pro orientaci pocestných, vzniklo pojmenování Hvězda. 







Na vrcholu Hvězdy ve výšce 674 metrů můžeme navštívit turistickou chatu postavenou opatem J.N.Rotterem roku 1856 v alpském slohu. Turistická chata se svým nezaměnitelným interiérem je v provozu po celý rok. Je to nejvýše položená stavba na Broumovsku, kaple se nachází v nadmořské výšce 674 m a je odtud krásný výhled na Broumovskou kotlinu, Javoří a Soví hory. Benediktinská fořtovna postavená na sever od kaple Panny Marie Sněžné byla zbudována v roce 1853 ve Švýcarském slohu. Dřevěná roubená stavba je položena na kamenném suterénu založeném na skalách Broumovských stěn ve výšce 674 m nad mořem. V interiéru je nejhodnotnější vstupní sál procházející oběma patry s kazetovým stropem. Chata Hvězda byla ministerstvem kultury ČR prohlášena dne 3. 11. 1998 nemovitou kulturní památkou a v současné době slouží jako restaurace s ubytovnou.

































Výlet jsem absolvoval s blogovou kamarádkou, která si v našem kraji užívala dovolenou. Z ochozu u kaple i ze skal je pěkný výhled do Broumovské kotliny i na nedaleké hory (Góry Walbrzyskie, Góry Sovie, Javoří hory). Určitě vás uchvátí pohled na Skalní divadlo. Fantazii si protrénujete při hledání pískovcových útvarů - Želva, Ležící mnich, Kočka, Sova a ostatních. Kovářovou roklí se dojde do jeskyně Kovárna. Údajně v ní ve druhé polovině osmnáctého století žil kovář, který zde zhotovoval zbraně pro své kamarády loupežníky. Prý i kradl na okolních hospodářstvích nástroje, které překovával a prodával je zpět sedlákům. Za okupace vedla okrajem lesa směrem na Policko protektorátní hranice. Turistická chata Hvězda byla pro veřejnost uzavřena a byla v ní zřízena pohraniční stráž. Ve skalách se také ukrývali partyzáni. Nejlepší přístup k Broumovským stěnám je z parkoviště u vrcholu Hvězda. Na parkoviště se dostanete z Police nad Metují přes Hlavňov. Závěrem celé procházky se nabízí občerstvení u venkovního bufetu nebo uvnitř restaurace Hvězda.

 Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení




 

20 komentářů:

  1. Mirku, žiješ v krásném koutě naší země. Broumovské stěny bohužel neznám, ale mám prochozené Adršpašské a Teplické skály, včetně výstupu na Střmen.
    Děkuji za krásnou procházku, včetně výstupu na Hvězdu. 👍👍

    OdpovědětVymazat
  2. Les, skály - to nemá chybu! Nádherný kraj!!

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné fotografie a líbí se mi kaple Panny Marie Sněžné. Už jsem o ní někde četla nebo viděla dokument, ale u ní jsem nebyla. Skalní útvary mě vždycky okouzlí. Broumovsko je nádherný kout naší země. Ono je v podstatě krásně všude, jen se člověk musí dívat kolem sebe a té krásy si vážit a ctít ji. Přeji Ti krásné dny ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezký výlet, 300m převýšení už nějakou kondici vyžaduje. Velmi zajímavý je ten kulatý kámen jako kdyby položený na velkém skalním bloku. Skalní divadlo je také úžasným shlukem skal, podobným jako v Českém ráji.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásná místa a milé vzpomínky na dobré přátele. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář a na dobré přátelé se nedá zapomenout.

      Vymazat
  6. Krásná krajina. Pěkné fotky. Snad se tam jednou také podívám.

    OdpovědětVymazat
  7. To je nádherná oblast. tam by se mi určitě líbilo. snad se někdy podaří, podívat se i sem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen co se bude moci zase volně cestovat, tak Ti to snad vyjde.

      Vymazat
  8. Je to paráda, moc krásně sestavené skály včetně těch podobných něčemu zajímavému. An jsem netušila, co všechno je tam u vás k vidění.

    OdpovědětVymazat
  9. Zajímavý tip na hezký výlet. I s fotodokumentaci.

    OdpovědětVymazat
  10. To jsou krásné fotky, v takových skalách jsem nikdy nebyla, znám to jen z filmů nebo fotek. Ráda jsem se podívala a díky za tu možnost. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takových míst tu máme více, stačí jen hledat. Díky za komentář.

      Vymazat