sobota 9. ledna 2021

Obyčejný pohled na neobyčejný dnešní svět.

 

K tomu by se dala napsat řada úvah o tom, jak je dnešní svět uspěchaný. Všechny vymoženosti dnešního světa zanechávají své klady i nedostatky. Technická vyspělost odstranila dřívější dřinu, elektrotechnika umožnila širší spojení se světem atd. Všechny tyto klady ale zanechávají negativní vliv na životní prostředí, přírodu a její znečišťování. Pokud se podíváme, co odpadu se povaluje kolem cest, chodníků na okrajích lesů, kolik je různých černých skládek apod. Je zbytečné poukazovat na různý nepořádek, že se město a technické služby nestarají o úklid, pokud sami nedokážeme napomenout ty, kteří odpadky odhazují bezohledně po ulicích. Na jedné straně se ukazuje, co vše se vybudovalo v přírodě, různá sportoviště, turistické stezky, cyklostezky a o několik desítek metrů dál jiní zakládají černé skládky. Je to důsledek dnešního světa, nebo také pohodlnost a bezohlednost k přírodě.


Na jedné straně toto.


Na druhé straně toto.



 Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení

11 komentářů:

  1. souhlasím, mě tyhle skládky také drtí. A občas nechápu - člověk jde lesem a uprostřed mezi stromy leží láhev od Lenoru.....a před pár dny jsem našel na břehu Otavy žehličku - jen tak, ležela ve sněhu.....hrozný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle skládky jsou výsledkem vyspělosti lidí a to co je kolem silnic v lesích nebo u vody je až neskutečné.

      Vymazat
  2. Mirku, naprosto souhlasím. Já chodím často stejnými místy. Ve fotobatohu mívám jednorázové rukavice a plastový pytel. Mnohdy toho posbírám plno a nejvíc mě štve, když jdu stejným místem po týdnu a je tam nový nepořádek. Obaly od sušenek, pet lahve, plechovky od energetických nápojů a další... Nechápu, proč si lidi nedokážou prázdný obal donést domů a vytřídit a vyhodit až tam. My například na výlety chodíme se svačinami v krabičkách, které používáme opakovaně, pití máme v termoskách. Nemáme tedy žádný! odpad. Jednou jsem na výletě upozornila mladé rodiče, kteří přímo dítěti , které si vybalilo tatranku na dotaz "Kam to mám vyhodit?",odpověděli:" Hoď to na zem!" To mě tak vytočilo tak, že jsem se jich zeptala: "A kdo myslíte, že to po vás bude uklízet? "...Jo se zlou jsem se potázala častovaná nadávkami a slovy ať se starám sama o sebe a poznámkami o staré čarodějnici a podobně...To vše před asi šestiletým dítětem. Rodiče, kteří by mohli být mými vnoučaty...hrozná doba. Kde je úcta k přírodě, ke všemu kolem nás? Je mi z toho smutno,.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s tímhle názorem plně souhlasím. Něco podobného se nám stalo také a se zlou jsme byli odbyti. Ochránci přírody organizují sběr a čištění okrajových částí lesů a byl tam odhozen i gauč, asi na příležitostné hrátky. Je to smutné co se dnes děje a jak se vede nová generace ve vztahu k přírodě. Doufám, že to není tak všude, protože bychom byly jedno velké smetiště.

      Vymazat
  3. Větší rozlišení ani nemusím, stačí toto vidět.
    Taky jsem zklamaná dobou, je mi z toho smutno.
    A nejhorší je ta beznaděj...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že tyto návyky jdou s dobou, která má zcela jiný pohled na to, jak to kolem vypadá. Stačí sledovat TV, kolik odpadu se musí likvidovat v různých CHKO.

      Vymazat
  4. Mirku, tohle je bohužel doklad toho, že jsou lidé líní třídit odpad, využívat kontejnerů, nebo sběrných dvorů. Někdy mám pocit, že si jako lidstvo řežeme větev na které sedíme, rovnou pod zadkem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Což je pravda, ale jsou obce a města, která zavádějí limit pro překročení a v tom případě se upravuje i výše poplatku pro obyvatele. I to může mít své nedostatky pro přemísťování odpadu na jiná místa.

      Vymazat
  5. Také nechápu, že někdo je schopen v lese odkazovat obaly, plechovky, a je mu zatěžko s nimi přijít k odpadkovému koši. O těch velkých kusech, které se nerozloží ani za to 1000 let, ani nemluvě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To všechno je dnes otázkou přístupu k přírodě, a také zásadně omezit výrobu plastových láhví, které jsou všude po okrajích nejen příkopů, ale i lesích. Dříve vyráběné skleněné láhve si každý spíše odnesl, protože byly zálohované, nebo je sbíraly, ti potřební a vracely je za jiným účelem. To je ale jen věc názorů, která nemusí být shodná se zájmy ekonomiky o levnější a skladnější produkty.

      Vymazat
  6. Opravdu nepěkný pohled. Já nevím, proč si turisté nemohou obal od své svačiny donést domů a tam vyhodit do patřičného odpadu, za který platí. Nechápu to. Za mlada jsme čundrovali, ale po našem táboření zůstala tak akorát slehlá tráva, protože jsme šli vandrem dál a odpadky jsme si nesli k nejbližší popelnici. Vůbec nás ani nenapadlo to nechat v lese. A obávám se, že až sejde sníh z našich hor, že zůstaneme paf, jaký bordel po našich sportu chtivých lidech zůstane, když nefungovaly naplno restaurace a s nimi i WC.

    OdpovědětVymazat