čtvrtek 7. ledna 2021

Ostaš.


Pohled z vyhlídky k příjezdové cestě s parkovištěm.

Návštěva Ostaše se uskutečnila začátkem září tohoto roku, a počasí slibovalo nejen příjemný výšlap, ale i dobrou viditelnost. Všechno probíhalo podle přání až do té doby, než na konci celé prohlídky se obloha zatáhla, a chvílemi byla slyšet přibližující se bouřka. To bylo také znamením změnit pohodovou procházku skalami na rychlejší návrat a vyhnout se nepříjemné bouřce ve skalách. Ostaš se nachází přibližně 3 km severozápadně od Police nad Metují, v chráněné krajinné oblasti Broumovsko v sousedství Teplických a Adršpašských skal. Autem dojedete na úpatí parkoviště a nedaleké restauraci. Cesta vzhůru do skal není nijak náročná, občas přijde trocha námahy při zdolávání schodů, střídané při prolézání úzkými spárami. Vrcholová lesnatá část Ostaše je přírodní rezervací. Skalní město na Ostaši není tak bohaté jako Teplice nebo Adršpach, ale i tady najdete nádherné výtvory přírody. Skalní útvary vysoké až 40 metrů lemuje Ostaš, a z některých plošin jsou vyhlídkové body. V Horním labyrintu narazíte na skalní útvary, které mají své názvy jako jsou, Zbrojnoš, Žába, Čertovo auto, Medvědi, a pak také záleží na fantazii každého návštěvníka, co ve skále uvidí. Na Mohyle smrti se asi shodnou všichni - Zrádce má lidskou podobu a váže se k němu pověst z dob, kdy zde hledali útočiště lidé z okolí.



První pohled na skály.


Pak už následují růz útvary, které Vás nenechají pokračovat, dokud si nevytvoříte svůj vlastní obraz, co který představuje.







Průrva s kamenem na vrcholu, který je zavěšen nad chodbou. Snad každý návštěvník se kradmo po něm podívá, zda drží tak, aby pod ním mohl projít bez obav.






Skalní útvar Zbrojnoš a na jeho vrcholu Raněný sokol.


Skalní útvar Mohyla smrti.



Skalní útvar s názvem Čertovo auto.



Skalní masiv s názvem Žába.


 Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení

6 komentářů:

  1. To jsou nádherné skalní útvary. U mnohých skal si lze představit, že se z nich právě tvoří sochy. Je to opravdová nádhera. Pískovce na Broumovsku jsou zcela jiné než, ty v Českosaském Švýcarsku. Tady jsou více do tmavých barev, což způsobuje složení pískovce s větším množstvím kovových prvků. Já ty skály, vyhlídky a pohledy na vodní hladinu miluju...Krásně jsem se pokochala prohlídkou těch skalních útvarů. Super fotografie. Díky a přeji příjemné zimní dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za návštěvu na mém blogu. Skalní útvary na Ostaši jsou odlišné od těch v Adršpachu i když tam je prohlídka podstatně delší, ale zato návštěvnost omezuje klidnou prohlídku. Skalní útvary jsou podobné i ostatním jako je třeba Hvězda a další.

      Vymazat
  2. Krásný přírodní kout, zajímavé jsou ty samostatné kamenné věže, to se snad ani v Českém ráji v takovém množství nevyskytuje.

    OdpovědětVymazat
  3. Ostaš je stále oblíbenějším místem, protože mají podobné skalní útvary, jako Adršpašské skály, které převyšují v letních svoji kapacitu. Dobrým prohlídkovým okruhem je také Hvězda, kde mimo podobných útvarů je také skalní divadlo tvořené z různých tvarů pískovce.

    OdpovědětVymazat
  4. Mirku, tam je krásně. Tady to neznám, ale když srovnáváš s Adršpachem, tak tam jsem byla v létě, ale naštěstí mezi prvními a je fakt, že k polednímu je tam doslova přecpáno. Prý se také bude vstup do skal objednávat dopředu. No to už bych asi neměla šanci. Objednám si procházku a zrovna bude pršet, přesunout se to nedá. Ale prý to tam docela zabírají Poláci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějaké úpravy se chystají, aby byla zajištěna ochrana CHKO.

      Vymazat