středa 27. ledna 2021

Les pod sněhem.


Kdo se rád toulá zasněženou krajinou, stačí nazout teplé boty, na ruce hřejivé rukavice a můžeme společně vyrazit a pokochat se místním zasněženým lesem. Taková dopolední procházka, kdy bylo -7° se dá přirovnat ke známé pohádce o moci kouzelné berly mrazilky.

 











Závěrem fotografie s pohledem na nedaleký Ruprechtický Špičák.


                    

   Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení



14 komentářů:

  1. Krásné fotografie a moc hezká procházka lesem. Zajímalo by mě místo na páté fotografii odspodu. To se jedná o pozůstatky nějaké zříceniny? Vypadá to zajímavě, stavěno ze sekaných kamenů...jako by to byly pozůstatky nějakého hradiště nebo valu či kamenného stavení. Také máte sníh a vypadá to krásně. Ke Tvému dotazu ke kamenům: Umístila jsem článek na stránky Výlety, fotografie, kam budu postupně doplňovat fotografie z navštívených míst z minulosti o které jsem smazáním blogu definitivně přišla, ale naštěstí mám fotografie na úložišti, tak stačí dopsat články. Jen zatím na to nějak nemám čas. Na nově založeném blogu to ještě nemám. Přeji Ti krásné a klidné dny v pohodě a ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na uvedené fotografii je spodní část lesa s názvem Ráj, a tyto skály jsou tvořeny z horniny, jílovec (lupek). Pod nimi protéká náhon, který byl napojen na mlýn ve spodní části závodu VEBA. U tohoto mlýna byla turbína, která dodávala do závodu elektrickou energii. Později měl závod vlastní teplárnu s turbínou, a uvedený mlýn přestal plnit svoji funkci. Dnes je z této budovy ruina.


      Vymazat
  2. Moc pěkné fotky a oko milovníka přírody zajásá. Pak ty boty vysuší, uvaří čaj s rumem a prohlíží, co nafotil. A je se na co dívat! Díky, ☺.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takhle přesně popsaný postup je ten nejkrásněji popsaný závěr procházky.

      Vymazat
  3. Krásné zimní fotky. Oko milovníka přírody zajásalo. Předpokládám, že na barevné fotce je rozhledna? Trošku jsem si ji zvětšila. Měj se pěkně, Mirku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na uvedené fotografii je Telekomunikační věž s rozhlednou na česko-polských hranicích s výhledem na polské roviny, Góry Stolowe, Krkonoše, Orlické hory a Broumovské stěny. Poměrně náročný výstup (3 km) po modré a žluté TZ z Ruprechtic. Přístup: Volný. Počet schodů: 100, Počet plošin: 1 Díky za komentář.

      Vymazat
  4. Mirku, krásné fotky a procházka opravdu jako z pohádky. 👍👍
    U nás začalo odpoledne pršet a je po zimní parádě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady do rána napadl další sníh a je toho víc jak v jiných letech.

      Vymazat
  5. Taková procházka mrazivě osvěží :). Já jsem zvyklý chodit bez rukavic, ale sem bych si je raději vzal. Mirku, jak dlouhá ta procházka byla? Asi měla ke Špičáku i větší převýšení, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ruprechtický Špičák (německy Spitzberg) je nejvyšší hora české části Javořích hor. Dosahuje nadmořské výšky 881 m. Vrchol leží v České republice cca 10 km severovýchodně od Broumova, ale je vzdálen od hranic s Polskem jen několik desítek metrů. Severovýchodní svahy hory už leží v Polsku. Jedná se o nejvyšší horu CHKO Broumovsko a okresu Náchod. Náročné stoupání na vrchol je odměněno nádherným výhledem na celé panorama Broumovska s dohledem z jedné strany na Krkonoše, ve středu pak na Javoří hory s polskými Sovími horami a ze strany levé dohlédnete až na Orlické hory. K rozhledně se dostaneme po značených turistických značkách, od nádraží z Ruprechtic nejdříve po žluté a potom po modré. Méně zdatní mohou zajet autem na konec obce Ruprechtice a potom jim zbývá nahoru cca 6 km pěšky.

      Vymazat
    2. I z Ruprechtic je to dost, když je třeba to s návratem vynásobit 2krát.

      Vymazat
  6. Nice article guys :)

    have a nice day

    OdpovědětVymazat
  7. Tyhle fotky se mi také moc líbí. Já jsem je zatím mohla jen pozorovat z okna a než jsem se dostala ven, tak na stromech už nic nebylo.

    OdpovědětVymazat