neděle 24. ledna 2021

Srnky jako ve výkladní skříni.

 

Mně osobně přijde, že srnky se v zimě přece jenom fotí trošku líp. Za potravou se musí vydávat do polí a je tak pravděpodobnější, že je potkáte. Ve sněhu jsou moc dobře vidět, a na holém poli často vidíte jejich siluety. Pro fotografy vysoké zvěře je zima velmi štědrá, protože najít, natož vyfotit srnku ukrytou v hustém letním porostu, je skoro nemožné. Teplota pod bodem mrazu byla vhodná a tak nic nebránilo pokus uskutečnit. Srny patří k velmi vybíravým druhům jelenovitých, alespoň co se týká potravy. Přes rok spásají různé bylinky a traviny, na rozdíl od laní a jelenů nepohrdnou ani listy, pupeny, plody a kůrou různých dřevin, případně i zemědělskými plodinami. Na pastvu chodí tedy hlavně v noci. Přes zimu bývají pak dokrmovány myslivci, kteří jim ke krmelcům nosí například seno, atd.











                                 Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení





8 komentářů:

  1. Mirku to jsou moc krásné fotografie. Já jsem teď v posledních dnech na srnky štěstí neměla. Jsou asi schované v lese u krmelců a až tam se sama vydat bojím, protože je tu dost divočáků a ty bych fakt potkat nechtěla. Přeji Ti krásné a pohodové zimní dny a další hezké fotografování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Divočáky tu máme taky, ale setkat bych se s nimi nechtěl. Nevím, jak bych se asi zachoval, jestli utéct, nebo nehnutě zůstat na místě. Nebezpeční jsou prý, když mají malé.

      Vymazat
  2. Mirku, povedly se ti parádní fotoúlovky. 👍👍 Občas, při cestách z města, srnky zahlédneme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na srnky tady mám štěstí a to nejen teď v zimě, ale i v létě. Chodí k jednomu krmelci, o kterém vědí, že tam vždycky něco najdou.

      Vymazat
  3. Jak se říká, hlad je nejlepší kuchař, a tady i plachost zahání. Moc pěkná fotografie je, jak se srnka drbe "za uchem".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dost často vídávám srnky mezi zahrádkami, kam se snaží dostat. Z toho ale majitelé moc radost nemají. Fotky jsou jako momentky a jejich pořízení bylo celkem složité, pro jejich plachost a ostražitost.

      Vymazat
  4. Mirku,opravdu jako ve výkladní skříni. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě jim chybí do stáda nějaký jelen a rodinka by byla hezky celá. Toho jsem tady neviděl, jenom u některých srnečků malé parůžky.

      Vymazat