Mlýn se nachází v Horním Dřevíči
u Stárkova v Kladském pomezí na severu Královéhradeckého kraje v jižní části
CHKO Broumovsko. V samotném úvodu prohlídky Vás přivítá příjemný pan mlynář,
který seznámí návštěvníky s historií mlýna, jeho technologii, zařízením a jakým
způsobem se mele obilí. Nakonec spustí mlýn do provozu. Mlýn Dřevíček zde stojí
už téměř 90 let. Jeho předchůdce, v podobě větší roubené chalupy, zde, dle
odborného posudku z dobových fotografií, stál dokonce celých 200 let. Tento
starý a značně zchátralý objekt koupil v roce 1917 mladý, čerstvě vyučený a po
vlastním podnikání toužící mlynář Ladislav Baudyš, a v roce 1919, těsně po 1.
světové válce, se rozhodl, že si postaví mlýn nový. Tak tehdy došlo k jeho
první větší přestavbě.
Další větší zásah do konstrukce
mlýna, který už vedl k získání jeho současné podoby, nastal v roce 1932, kdy
dosavadní vodní kolo nahradila Francisova turbína o výkonu 11 koňských sil. Pro
případ nedostatku vody si mlynář pořídil i pomocný elektromotor o přibližně
stejném výkonu.
Jelikož ani po změně v roce 1989
nedošlo na objektu k žádným úpravám, zůstal mlýn zachován v podobě z roku 1941,
kdy došlo k jeho první nucené odstávce. Původní zařízení proto sestává
především ze dřeva, železa, kůže a tkaniny.
Při prohlídce je vidět řadu
řemenů, které přes malé i velké řemenice roztáčejí větráky, soukolí loupačky,
mlecí válce, šnek míchačky, excentr vysévače a další zařízení.
Mlýn spolehlivě sloužil ke
spokojenosti jeho majitele až do začátku druhé světové války. Ladislav Baudyš
měl všechny známé a příbuzné na české straně a občas jim semlel to, co si
přinesli na zádech oklikou přes les. To ale neušlo "všímavým"
místním, a tak při nenadálé razii gestapa byl dne 20. září 1941 mlynář zatčen.
Mlýn byl zapečetěn, zásoby odvezeny, a mlynář po rychlém soudu eskortován do
věznice. Nejdelší čas strávil v německém Ebrachu. Ze zajetí jej 14. dubna roku
1945 osvobozuje americká armáda.
Poslední navštívenou místností
bylo zařízení kuchyně s chlebovou peci z roku 1925. V červenci a v srpnu na
každé úterý a pátek se peče čerstvý žitno-pšeničný chléb, jehož základem je
žitný kvas (bez přidání kvasnic). Receptura k výrobě tohoto chleba vyžaduje
několikahodinovou přípravu. Takto připravený a upečený chléb ani po delším
skladování neplesniví. Voní po žitu, je zdravý a dobře stravitelný.
Na další video, které bylo
natočeno ČT pro pořad "Zázraky přírody", se můžete podívat na odkazu. Zapnout
zvuk.
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10214135017-zazraky-prirody/bonus/18351-mlyn
Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení
Moc zajímavý článek a sympatický pan mlynář. Připomnělo mi to úryvek z filmu Na samotě u lesa. Děkuji za zajimavou reportáž a přeji příjemné dny ve zdraví.
OdpovědětVymazatJe tam hodně věcí k vidění a když pan mlynář mlýn spustil, to stálo za to. V určitých dnech tam také peče různé pečivo na prodej, ale to jsme propásly. Jenom si tam upekly chleba Kramár s Kořenem.
VymazatKrásný článek. Video se mi moc líbilo. Ti dva pomocní mlynáři a pekaři byli skvělí. A nechyběl ani vodník.:) Kváskový chleba je dražší, ale je velmi chutný. Kolik lidí doplatilo na udávání závistivců.
OdpovědětVymazatOpravdu skvělá podívaná, a i když to nemáme daleko, byl jsem tam poprvé.
Vymazat