pátek 13. listopadu 2020

Broumov, hřbitovní kostelík Panny Marie.

Foto hřbitovního kostelíku ze současné doby. 

Datum postavení nejstaršího broumovského kostela dnešní hřbitovní kostel Panny Marie - bylo stanoveno na rok 1177. Tento dřevěný kostelík na jižním okraji města byl vystavěn v původní podobě roku 1177.  Kostel stál uprostřed původní české osady již v období před kolonizací. Roku 1421 byl Broumov obléhán husity, kteří plenili město. Také kostel zasáhl požár, ale stavba nebyla zcela zničena. Dalším požárem byl postižen v roce 1449 a roku 1450 byl opraven a kostel dostal nynější podobu. Věžička byla zničena bleskem roku 1550, ale brzy byla opět opravena.  Pověst vypráví, že o vznik kostela se zasloužila kolem roku 1130 jedna vznešená panna. Povídalo se o ní, že předtím uctívala pohanské bohy a křesťanství odolávala. Když se konečně rozhodla a stala se křesťankou, stvrdila své křesťanství založením kostelíka. Říká se, že na památku v kostele byla uložena její perlová čelenka. Ke kostelíku se váže ještě několik dalších pověstí. Jedna z nich je obdobná jako předcházející, ale s menší obměnou, že upletla věnec, proložený vlastními vlasy. Věnec se pak ukazoval s tím, že každý, kdo by jej vzal do ruky s posměchem, bude ztrestán strašlivým zjevením. Proto i dnes se zachovává v kostelíku posvátné nikým nerušené ticho. Co kdyby. Ještě dnes mohou návštěvníci hřbitovního kostela vidět na veřejích postranního vchodu stopu po úderu šavlí. K ní se připojuje následující příběh. Když za třicetileté války byl obléhán Broumov, postavili ke hřbitovnímu kostelu hlídku. Vojáci slyšeli pověst o tom, proč byl kostelík po zničení husity opět vystavěn ze dřeva, a vše pověděli svému hejtmanovi. Ten nad tím jen pochybovačně vrtěl hlavou a několikrát opakoval, že to jsou jen babské povídačky. Chtěl všechny přesvědčit, že dřevo je dřevo, proti kameni slabé a zranitelné. Hned druhý den svolal své vojáky a odešel v jejich doprovodu ke kostelu. Tam se pohrdavě rozkročil a švihl šavlí proti veřejím kostelních dveří. Šavle se zlomila jako křehké sklo a jeden kousek, který se odrazil, důstojníka smrtelně zranil.

Pověst hovoří o tom, že když byl kostelík vypálen, bylo rozhodnuto o jeho obnovení, ale s tím, že bude postaven z kamene, aby se zabránilo jeho dalšího zničení požárem. Když kameníci začali se stavbou a druhý den přišli pokračovat, vše co jeden den postavili, druhý den bylo zbouráno. Takto se to opakovalo po několik dní. Nikdo si nevěděl rady, až kdosi přišel s nápadem zkusit stavět ze dřeva tak, jak původně kostelík stával. Stavět se začalo ze dřeva a také co bylo postaveno, již zůstávalo netknuté.




Kostelík Panny Marie má trámový strop s původní ornamentikou z poloviny 15. století. Velmi zajímavý je obraz z roku 1609, který znázorňuje tehdejší město Broumov. V ochozu se zachovalo devět dřevěných desek s popisem místních událostí z let 1542 - 1847. Kromě historie výstavby Broumova se zde můžeme dočíst i to, že roku 1542 zažilo město nájezd kobylek, v roce 1582 tu zase řádil mor, v roce 1630 panoval mimořádný hlad a drahota, v roce 1766 navštívil Broumov císař Josef II. a další události.

                        Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení.



7 komentářů:

  1. Opravdu unikát. Pohromami zkoušený, pověstmi opředený.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je stále v provozu, návštěvy i fotografování jsou povoleny, pokud se tam nekoná nějaký obřad.

      Vymazat
  2. Unikátní památka. Dobře že se dochovalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeho vnitřní výzdoby stojí za návštěvu,včetně všech údajů umístěných v ochozu kolem kostelíku.

      Vymazat
  3. Unikátní památka. Dobře že se dochovalo.

    OdpovědětVymazat
  4. Mirku, kostelík je opravdu krásný a určitě stojí za to, ho navštívit. 👍👍
    Vůbec jsem netušila, že něco tak unikátního je v Broumově k vidění.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je dost navštěvovaný a jeho prohlídka může být spojena i s prohlídkou kláštera, protože vstupenka platí pro objekty.

      Vymazat