sobota 10. října 2020

Mařenice a okolí, Hvozd ( Hochwald ).

 


Hvozd či Hochwald byl oblíbeným turistickým cílem od konce 18. století. V roce 1821 na něj vystoupil i bývalý rakouský císař Ferdinand I. Dnes je na jednom ze dvou vrcholů Hvozdu turistická chata německého majitele a na druhém 25. m. vysoká rozhledna postavená již v roce 1892. Chata i rozhledna leží na německém území, ale přístup po turistické cestě býval tolerován. Již v roce 1787 si žitavští občané vybudovali k vrcholu hory schodiště, které z části slouží dodnes. V roce 1834 byl na vrcholové plošině postaven velký kříž a v roce 1853 na německé straně první hostinec. Když podlehl požáru, byl postaven hostinec nový, tentokrát na české straně. Roku 1879 byla na vrcholu, přímo na hraniční čáře postavena dřevěná rozhledna vysoká 10. m. O dalších 10. let později na německé straně hory byla postavena turistická chata s restaurací, která turistům slouží dodnes. Restaurace na české straně vyhořela v roce 1946 a zachovaly se z ní jen zbytky sklepů.





Na této terase restaurace jsme také byli a dohled byl až na Ještěd. Vyšli jsme z Mařenic na Krompach a odtud kolem vodní nádrže až k posledním domkům. Odtud lesní cestou podél hraničních kamenů až k terase restaurace.



                                       Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení.

2 komentáře:

  1. Mirku, děkuji za další přiblížení zajímavého místa. 👍
    V těchto místech jsem bohužel nikdy nebyla.
    Měj hezký zbytek víkendu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to celkem vzdálenější místo, ale přístup autem tam je od Krompachu z Německé strany. Do Mařenic odtud chodí nebo jezdí na kolech hodně turistů.

      Vymazat