neděle 11. října 2020

Mařenice a okolí, Osada Třídomí.


Skalní oltář Úžasné místo! Barokní práce z r. cca 1740, vytesal to zde z vlastní iniciativy Mařenický lidový umělec Franz Schier. Později zde vznikl lom, ale kameníci oltář opatrně obtesali, takže dnes je oltář samostatným skalním blokem.

Místo, kde dnes stojí oltář Třídomí, je bývalá osada, která ležela asi 1. km od Mařeniček u staré cesty z Kunratic u Cvikova do Mařenic. Tato cesta byla hodně využívaná a svůj význam ztratila teprve až po dokončení dnešní nové silnice. Osada měla dvě části, z nichž severní patřila k Mařeničkám a jižní ke Kunraticím. Cesta spojuje obě části osady, dnes nevelkým, ale již zalesněným údolím. Ještě na počátku 20. století zde stálo 7. domů, z nichž však zůstaly jenom dva. Někdy kolem roku 1740 zde do pískovcové skály vytesal  Mařenický stolař a lidový umělec Franz Schier reliéf Nejsvětější Trojice. V jeho horní části je zobrazena Nejsvětější Trojice, obklopená hlavičkami andílků, dole je pod baldachýnem s královskou korunou znázorněna nebeská brána, v níž jako Královna nebes stojí Panna Marie s Ježíškem. Asi o 300. m. severněji u staré úvozové cesty je další reliéf, znázorňující útěk Svaté rodiny do Egypta. Je zde vytesá obraz Josefa s oslíkem, na němž sedí Marie s Ježíškem v náručí a celý výjev obklopují hlavičky andílků. O několik desetiletí později tu místní kameníci založili lom a téměř celou skálu postupně odlámali. Reliéf na skále ale nezničili, pouze jej ze všech stran pečlivě obtesali, aby zůstal zachován. Později byl lom opuštěn a zarostl lesem, ale skalní deska s reliéfem tu stojí dodnes. Od staré cesty je vzdálená jen několik metrů a vede k ní krátká pěšinka, která se dá na zarostlém svahu snadno přehlédnout.

 

Nejsvětější Trojice v horní části oltáře.

Marie s Ježíškem pod baldachýnem ve spodní části oltáře.

Andělíčci

Andělíčci

Skalní oltář. Dnes je okolí velmi zarostlé, takže chybí odstup. Škoda. Na druhou stranu, třeba si toho kolem jdoucí vandal nevšimne.

 

Skalní obraz pochází pravděpodobně také od Franze Schiera z r. cca 1740. Téma: útěk svaté rodiny do Egypta s vydatnou andělskou podporou.


Svatá rodina

Andělé


Andělé

Anděl-navigátor

                                       Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení.

4 komentáře:

  1. Mirku, je to krása, která zůstala zachována. Vůbec jsem netušila, že něco podobného se tady vyskytuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednoho dne v létě jsme se vydali hledat Třídomí ( nikoliv tři domy ) v Mařeničkách, o kterém jsme věděli, že je tam skalní reliéf. Nebyla to naše první výprava, která se poprvé setkala s nezdarem. Vzali jsme kola a vydali se na cestu s předsevzetím, že se dřív domu nevrátíme, dokud neuspějeme. Projeli jsme do poloviny Mařenic a zabočili k bývalé hájovně, kde je dnes chovná stanice psů a koní. Poté jsme projeli kolem kříže, který je na lesní cestě do Mařeniček. Je umístěn na pěkném místě, kolem jsou čtyři mohutné lípy. Potom jsme se vydali mezi loukami polní cestou. Cesta na jízdu kolem moc vhodná není, ale ujeli jsme to. Projeli jsme kolem poslední chalupy z Třídomí, kde nám ochotný majitel ukázal cestu k reliéfu. Cestou zpátky jsme pokračovali dál po lesní cestě a vyjeli na druhé straně Kunratických nádrží, které se dají přejít po hrázi na druhou stranu, kde vede silnice, po které jsme se vydali zpět přes Mařeničky do Mařenic, kde náš výlet s úspěchem končil.

      Vymazat
  2. To je opravdu obdivuhodné. Taky vždy koukám jako puk, když vidím takovou krásu tolik let starou. Díky všem těm zachráncům těchto krás.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to zachovalé místo, možná díky tomu, že to není tak známé a je to mimo cestu. Je to sice zarostlé, ale nic nebrání tomu se pokochat něčím takovým.

      Vymazat