čtvrtek 1. října 2020

Mařenice , Kalvárie


Na pohlednici z roku 1926 je bývalý kostelík postavený roku 1750 na Kalvárii u Mařenic. Kostelík byl součástí Křížové cesty a směřovaly k němu velké pouti.  Postupem let začal chátrat, až z něj zůstaly pouhé trosky.

Kalvárie nad Mařenicemi, je místo, které se začalo využívat v polovině 17. století, kdy zde vznikla poustevna. V roce 1681 na místě původní velice primitivní poustevny vyrůstá opět prostá dřevěná kaplička, kterou nechává v roce 1750 místní sedlák Christof Schier přestavět v kamennou stavbu, skládající se ze tří vzájemně propojených kapliček. Při další přestavbě v roce 1865 byl interiér doplněn o oltářní obrazy, nově přibyly kapličky zastavení křížové cesty. Kaple se stala vyhledávaným poutním místem, nepravidelně se zde sloužily mše ještě ke konci 2. světové války. Při odsunu převážně německého obyvatelstva přestala kaple sloužit svému účelu a objekt počal rychle chátrat. O devastaci se postarali i místní obyvatelé, kteří kámen využívali ke stavebním účelům a další vandalské skupiny. V osmdesátých letech minulého století již z kdysi monumentální romantické stavby zůstaly jen ruiny, tu a tam sem zavítal osamocený turista, obdivující částečný výhled na Lužické Hory a za povšimnutí stály jen staré tajemné reliéfy vytesané do pískovcových bloků a sokl po bývalém kříži, které snad pamatují dobu založení zdejší poustevny, pozdější kaple. Až v roce 2008 skupina nadšenců přistoupila k náročné renovaci objektu a o dva roky později, byla nová kaple opět vysvěcena. Upraven byl i okolní prostor, západní strana svahu byla odlesněná, tudíž se můžeme opět kochat výhledem na část Lužických hor, nebo přímo na dole ležící Mařenice, s barokní stavbou kostela sv. Marie Magdalény.







Kostelík na Kalvárii po obnově

                                 Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení.

2 komentáře:

  1. Mirku, je moc dobře, že se našli lidé, kteří se do obnovy kostelíku pustili.

    OdpovědětVymazat
  2. Původně se měl kostel zbourat pro jeho nevyhovující vzhled a nebezpečí úrazu. Až se k tomu dostanu dám na stránky jeho starý původní vzhled.

    OdpovědětVymazat