středa 30. září 2020

Mařenice a okolí , Horní Světlá

 

Nedatovaná historická pohlednice zachycuje Horní Světlou pod Luží.

Horní Světlá je typickou horskou osadou s chalupami roztroušenými po horských loukách, rozloženou v údolí toku Svitávky. Mnohé z chalup jsou lidové roubené domy lužického typu. Vesnička Světlá pod Luží vznikla v 14. století na pasekách, které zde zanechali ve středověku skláři. Po nich jsou poblíž znatelné zbytky hutí. Kolem roku 1850 zde žilo 1800 obyvatel, kteří se živili hlavně tkalcovstvím.  Po druhé světové válce byli původní obyvatelé obce vysídleni do Německa. Do roku 1946 nesla obec český úřední název Horní Lichtenwald. Na cestě z Horní Světlé do Nové Hutě se nachází křižovatka Kaufmannův buk, kde byl v roce 1928 zavražděn kupec Josef Kaufmann. Buk už zde není, cedulka s tabulkou je na sousedním stromu. Vede tudy značená turistická trasa od Nové Huti směrem k přehradě Naděje.

 

Na této pohlednici vidíme dva domy uprostřed osady. Vpravo za stromy vyčnívá bývalá kaplička.

                                Tato pohlednice zachycuje střed osady s kapličkou, která byla po 2. Světové válce zbořena.

 Velká mešní kaple s věžičkou, stála na místě uměle nasypané terasy nad hasičskou zbrojnicí. Postavena byla v roce 1856, zbořena byla vojáky, rok není uváděn.

Lemerův obrázek stojí v sedle mezi Bouřným a Kobylou na levé straně silnice, vedoucí z Nové Hutě do Horní Světlé.

Po kliknutí myší na obrázek se zobrazí ve větším rozlišení.


2 komentáře:

  1. Mirku, je to už spousta let, kdy jsem tady byla.Vzpomínám si na ledovou vodu v Naději.

    OdpovědětVymazat
  2. V Naději bylo také koupaliště pro dětský tábor, a i to vzalo za své, zrovna tak jako dětský tábor, kde jsou chatičky odstraněny.

    OdpovědětVymazat