sobota 4. září 2021

Babí léto.


Babí léto se průměrně vyskytuje v období od 21. září do 2. října. Proto je někdy v Česku nazýváno létem svatého Václava (svátek 28. září). Délka trvání tohoto příjemného podzimního počasí je v jednotlivých letech velice rozdílná.



Mahónie je nenáročný mrazuvzdorný keř. Lze jej pěstovat na slunci, ve stínu i polostínu. Semínka můžeme vysévat celoročně, ideální je ale výsev na jaře. 



Jedovatá kráska.  Některé druhy škumpy jsou prudce jedovaté, jiné vyvolávají alergické reakce. Proto se pěstují pouze v botanických zahradách, kde je u nich přiložena výstražná cedule „Nedotýkat se!“. Jde zejména o východoasijskou škumpu  na níž lidský organismus reaguje jako na bojovou látku yperit. Dalším nebezpečným druhem je severoamerická škumpa laková, na kterou stačí sáhnout a způsobíte si vyrážky a někdy i těžko hojitelné rány



                        Špendlíky, občas bývají zaměňovány za mirabelky, ale ani mirabelka to není.


                                 Po kliknutí myší na obrázek se otevře ve větším rozlišení.

   



10 komentářů:

  1. Mirku, krásně jsi to vystihl. Babí léto je pěkné období. Špendlíky znám a poznám, jenom se občas musím pohádat s nějakým tím nevěřícím Tomášem, který tomu říká jinak. Díky za příjemnou procházku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všude se tomu říká jinak, ale podstata je stejná.

      Vymazat
  2. Takové nenápadné listy, skoro vypadají, jako bychom je běžně vídali, a tak nebezpečné jsou. Ani jejich název jsem ještě neslyšel. Ještě štěstí, že jsou u nás jen v botanických zahradách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás jich roste dost a to hlavně na zahradách.

      Vymazat
  3. Moc hezké fotografie. Mirku. Špendlíky tu máme v lukách také,. kde zůstaly po opuštěných zahradách. Můj otec z nich pálil kořalku ( tehdy načerno, ale uměl to) Měli jsme červené, žluté a modré. Mně chutnají i tak na jídlo. Jen je to obalená pecka, ale většinou bývají docela sladké.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je opravdu takové obalené nic, ale používají se i na různé marmelády.

      Vymazat
  4. Babí léto je hezký název a současné slunné dny se prý nazývají "mariánské léto" podle televize. Špendlíky má kamarádka na zahradě a dělá z toho marmeládu. Jen ta škumpa... Moc se mi nezdá, že je jen v botanických zahradách. Rostla nám kdysi u domu, zasadili ji tady sousedé z vedlejšího vchodu a ona nejen vyrostla, ale z kořenů vyrůstaly další rostliny. Oni asi tři větší vykopali a zasadili to o kus dál. Kolem mateřského stromu vyrůstalo dobrých 20 další rostlin, to byl malý prales. Tehdy jsem vzala motyku a ty malé vykopala, ti lidé byli totiž schopni další stromy z toho vypěstovat. Jenže tehdy jsem nevěděla, že je to tak jedovaté, brala jsem to normálně do rukou, ale nic se mi nestalo. Možná to byl druh, který nebyl tak škodlivý. Škumpu u baráku už nikdy více. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škump je několik druhů a ty méně jedovaté rostou i u nás. Měly jsme ji na zahradě a je to pěkný plevel, i když je to okrasný keř. Jeden rok jsme ji vykopaly a asi tam zůstal nějaký kus kořene, ze kterého vzrostly další výhonky.

      Vymazat
  5. Špendlíky jsou ten u jezera úzkoprofilové zboží, rybáři na ně chytají amury :), včetně mých chlapců.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď si nejsem jistý, jestli se jedná o ovoce, nebo zavírací špendlíky. Ty se na chytání ryb nehodí.

      Vymazat